Shëndetësi

Ka ende paragjykime për të folur hapur mbi përdorimin e kondomit apo metodave kontraceptive pavarësisht se shoqëria shqiptare po ecën gjithnjë e më tepër hapa drejt emancipimit dhe kontaktet me vendet më të zhvilluara janë më të shpeshta. Mungojnë studimet

SHËNDETI I TË SAPOLINDURËVE – Ulet vdekshmëria foshnjore, UNFPA mbështetje për uljen e fataliteteve. Vdekshmëria foshnjore dhe shëndeti i të sapolindurve vijon të mbetet një sfidë e rëndësishme e sistemit shëndetësor pavarësisht se statistikat tregojnë ulje të shifrave të fataliteteve

SËMUNDJET SEKSUALISHT TË TRANSMETUESHME -Kontaktet e pambrojtura seksuale mund të transmetojnë tek partnerët më shumë se 30 viruse, bakterie dhe parazitë(infeksione seksualisht të transmetueshme) që mund të çojnë deri në fatalitet. Disa prej këtyre infeksioneve seksualisht të transmetueshme si gonorrhea,

Për çdo 1000 lindje të gjalla ka patur 191 aborte. Në raportin e fundit të INSTAT(2019) evidentohet se mesatarisht për çdo 5.2 lindje ka ndodhur paralelisht një abort. Ekspertët e shëndetësisë i ndajnë abortet në dy kategori; në atë spontan

1 në tetë gra në botë preken nga kanceri i gjirit, ndërsa në Shqipëri diagnostikohen rreth 400 gra në vit me këtë sëmundje.Në fakt, kanceri i gjirit dhe i qafës së mitrës janë ndër kanceret më të shpeshtë te gratë,

Kanceri i qafës së mitrës bën që çdo vit në Shqipëri, të humbin jetën 2 mijë deri në 3 mijë femra të shëndetshme! Shifrat shqetësuese vijnë të publikuara në raportin e UNFPA Albania, lidhur me kancerin e dytë më të

Edukimi shëndetësor-seksual u bë pjesë e sistemit arsimor shqiptar në vitin 1995. Pavarësisht se kanë kaluar 25 vjet nga ajo kohë, ende sot flitet për trajnimin e mësuesve lidhur me këtë aspekt, për shkak se është një element që shpesh

Jemi në vitin 2020 dhe burrat shqiptarë refuzojnë ose nuk marrin pjesë fare në shërbimet e këshillimit, që lidhen me përdorimin e metodave moderne të kontracepsionit. Kjo e dhënë shqetësuese del në raportet e publikuara nga UNFPA Albania lidhur me

26 shtatori çdo vit simbolizon Ditën Botërore të Kontracepsionit, e lançuar që në vitin 2007, dhe përqëndrohet në vizionin për një botë ku çdo shtatzëni të jetë e dëshiruar. Në Shqipëri shërbimet e planifikimit familjar kanë filluar me liberalizimin e

Prej 7 muajsh jeta e personelit mjekësor fillon dhe mbaron brenda mureve të spitaleve, në shërbim të pacientëve me Covid -19. Tanimë që kanë kaluar disa muaj që nga fillimi i pandemisë, numri i të prekurve me Covid është rritur,