Shëndetësi

Ndërhyrjet e fundit ligjore në Kodin e Punës janë bërë në vitin 2015. Fondi i Kombeve të Bashkuara (UNFPA), ligjvënësit dhe aktorët e tjerë mendojnë se është e nevojshme rishikimi i tij, ose ndërhyrjet që mund të bëhen përmes akteve

UNFPA Albania ka publikuar gjetjet e politikave familjare dhe steriotipet gjinore në vend. Një nënë që sapo sjell në jetë një fëmijë në Shqipëri, përfiton leje prindërore katër muaj derisa fëmija të mbushë moshën gjashtë vjeç. Me ndërhyrjet e bëra

Shqipëria ka bërë hapa progresiv në ndërhyrjet në Kodin e Punës për të zgjatur lejen e lindjes për nënën dhe duke i mundësuar dhe babait të përfitoj dhe ai leje lindje. Por pavarësisht kohëzgjatjes leja e lindjes nuk paguhet në

Familja është vendi i parë dhe më i sigurt për të marrë bazat e edukimit mbi shëndetin seksual riprodhues. Andi dhe Marjo Rabiaj janë dy vëllezër me tetë vite diferencë në moshë, që vijnë nga qyteza e Ballshit ku të

Sëmundjet mendore, dëmtimet nga aksidentet rrugore, anemia nga pamjaftueshmëria e hekurit, HIV dhe AIDS, përdorimi i duhanit, alkoolit dhe drogave janë sfidat shëndetësore me të cilat ndeshen më së tepërmi adoleshentët në të gjithë botën. Megjithëse shifrat e vdekshmërisë tek

Ka ende paragjykime për të folur hapur mbi përdorimin e kondomit apo metodave kontraceptive pavarësisht se shoqëria shqiptare po ecën gjithnjë e më tepër hapa drejt emancipimit dhe kontaktet me vendet më të zhvilluara janë më të shpeshta. Mungojnë studimet

SHËNDETI I TË SAPOLINDURËVE – Ulet vdekshmëria foshnjore, UNFPA mbështetje për uljen e fataliteteve. Vdekshmëria foshnjore dhe shëndeti i të sapolindurve vijon të mbetet një sfidë e rëndësishme e sistemit shëndetësor pavarësisht se statistikat tregojnë ulje të shifrave të fataliteteve

SËMUNDJET SEKSUALISHT TË TRANSMETUESHME -Kontaktet e pambrojtura seksuale mund të transmetojnë tek partnerët më shumë se 30 viruse, bakterie dhe parazitë(infeksione seksualisht të transmetueshme) që mund të çojnë deri në fatalitet. Disa prej këtyre infeksioneve seksualisht të transmetueshme si gonorrhea,

Për çdo 1000 lindje të gjalla ka patur 191 aborte. Në raportin e fundit të INSTAT(2019) evidentohet se mesatarisht për çdo 5.2 lindje ka ndodhur paralelisht një abort. Ekspertët e shëndetësisë i ndajnë abortet në dy kategori; në atë spontan

1 në tetë gra në botë preken nga kanceri i gjirit, ndërsa në Shqipëri diagnostikohen rreth 400 gra në vit me këtë sëmundje.Në fakt, kanceri i gjirit dhe i qafës së mitrës janë ndër kanceret më të shpeshtë te gratë,