Revolucion në kuzhinë: Yndyra, më mikja e mirë. Ja praktikat më të shëndetshme!
27/03/2024 Shpërndaje

Revolucion në kuzhinë: Yndyra, më mikja e mirë. Ja praktikat më të shëndetshme!

Kur vjen puna për yndyrat ushqimore, çka ka më shumë rëndësi është lloji i yndyrës që konsumoni. Ndryshe nga këshillat e mëparshme ushqimore që promovonin dietat me pak yndyrë, hulumtimet e reja tregojnë se yndyrat e shëndetshme janë të nevojshme dhe të dobishme për shëndetin.

Kur prodhuesit e ushqimit reduktojnë yndyrën, shpesh e zëvendësojnë atë me karbohidrate nga sheqeri, mielli i rafinuar, ose të tjera lëndë ushqyese. Trupi ynë I tret këto karbohidrate të rafinuara dhe lëndët ushqyese shumë shpejt, duke ndikuar në nivelin e sheqerit në gjak dhe insulinës dhe kjo mund të rezultojë në shtim të peshës dhe sëmundje.

Studimet nga Studimi i Shëndetit dhe Studimi i Ndjekjes së Profesionistëve të Shëndetit tregojnë se nuk ka lidhje midis përqindjes së përgjithshme të kalorive nga yndyra dhe ndonjë rezultati i rëndësishëm për shëndetin, duke përfshirë kancerin, sëmundjet e zemrës dhe shtimin e peshës.

Në vend që të adoptojmë një dietë me pak yndyrë, është më e rëndësishme të përqendrohemi në konsumimin e yndyrave “të mira” dhe të shmangim yndyrat “të këqija”. Yndyra është një pjesë e rëndësishme e një diete të shëndetshme. Zgjidhni ushqime me yndyra “të mira” të pakënaqura, kufizoni ushqimet me sasi të lartë të yndyrës së ngopur dhe shmangni yndyrat “të këqija”.

Yndyrat “të mira” të pangopura ulin rrezikun e sëmundjeve. Ushqimet e pasura me yndyra të mira përfshijnë vajrat bimore (si vaj ulliri, kanola, luledielli, soje, dhe misri), arrat, farat, dhe peshkun.

Yndyrat “të këqija” rrisin rrezikun e sëmundjeve, edhe kur konsumohen në sasi të vogla. Ushqimet që përmbajnë yndyra trans janë kryesisht në ushqime të përpunuara të bëra me yndyrë trans nga vaji i pjesërisë hidrogjenohet. Fatmirësisht, yndyrat trans janë eliminuar nga shumë prej këtyre ushqimeve.

Yndyrat të ngopura, ndonëse nuk janë aq të dëmshme sa yndyrat trans, krahasuar me yndyrat e pakënaqura ndikojnë negativisht në shëndet dhe janë më të mira kur konsumohen në mënyrë modeste. Ushqimet që përmbajnë sasi të mëdha të yndyrës së ngopur përfshijnë mish të kuq, gjalpë, djathin dhe akullore. Disa yndyra bimore si vaji i kokosit dhe vaji i palmës gjithashtu janë të pasura në yndyrë të ngopur.

Kur reduktoni ushqimet si mishi i kuq dhe gjalpi, zëvendësoni ato me peshk, fasule, arra dhe vajra të shëndetshëm në vend të karbohidrateve të rafinuara.

Kwshillat e Anika Kalleshit

Ne faqen e saj nw Facevook dietologja Anila Kalleshi sugjeron:

Kultura e dietës na ka përmbytur me mesazhin se yndyra është e keqe… se është shkaku i shtimit të peshës, kolesterolit të lartë,dhe sëmundje të tjera kronike.

Pavarësisht manisë së dietës me pak yndyrë, normat e obezitetit janë dyfishuar apo edhe trefishuar në shumë vende në dy dekadat e fundit, duke sugjeruar se yndyrat e shendetshme nuk jane në fakt shkaku.

Yndyrnat e shëndetshme janë në fakt vendimtare për trupin – për të mbajtur të qëndrueshëm sheqerin në gjak, për të absorbuar lëndë ushqyese të tretshme në yndyrë dhe për të prodhuar hormone.

Yndyra siguron blloqet ndërtuese për estrogjenin, testosteronin dhe progesteronin. Pa yndyrë të mjaftueshme, trupi juaj fjalë për fjalë nuk ka burimet që i nevojiten për të prodhuar hormone.

© 2024, Pozitivi. All rights reserved.