Një pajisje “magjike” që ju tregon në kohë reale se çfarë ndikimi ka një ushqim në trupin tuaj?
18/09/2023 Shpërndaje

Një pajisje “magjike” që ju tregon në kohë reale se çfarë ndikimi ka një ushqim në trupin tuaj?

Trendi i ri i dietave / Monitorim glukozës edhe kur nuk je diabetik.

A keni parë ndonjëherë persona që mbajnë disqe plastike të bardha dhe keni pyetur veten për qëllimin e tyre? Këto pajisje të pakuptueshme janë biosensorë, përdorur kryesisht për monitorimin e vazhdueshëm të niveleve të glukozës në gjak. Ndërsa tradicionalisht janë përdorur nga persona me diabet, ekziston një tendencë në rritje e përdorimit të monitorëve të glukozës nga persona jo-diabetikë për të përmirësuar shëndetin e tyre metabolik. Në këtë artikull, do të eksplorojmë rëndësinë e glukozës në gjak.

Kuptimi i glukozës dhe insulinës

Kur konsumoni ushqim, ai shpërbëhet në komponentë të ndryshëm, përfshirë sheqerin (glukoza), një lloj sheqeri. Glukoza hyn në gjak, duke nxitur pankreasin të lëshojë insulinë, një hormon thelbësor. Insulina luajt një rol kyç në lehtësimin e hyrjes së sheqerit në gjak në qelizat për përdorim të energjisë. Përveç kësaj, ajo sinjalizon mëlçinë që të depozitojë glukozën e tepërt për nevojat e ardhshme.

Kur glukoza hyn në qeliza, nivelet e glukozës në gjak bëhen më të ulëta, duke çuar në zvogëlimin e prodhimit të insulinës. Individët me diabet përjetojnë një disekuilibrim në këtë sistem, ose për shkak të prodhimit të pamjaftueshëm të insulinës ose për rezistencën ndaj efekteve të saj, që kërkon monitorim të kujdesshëm të glukozës në gjak dhe ndërhyrje të mundshme.

Monitorimi i vazhdueshëm i glukozës:

Në të kaluarën, personat me diabet përdornin testet e gishtit për të monitoruar nivelet e glukozës në gjak. Avancimet teknologjike kanë sjellë CGM, një sistem monitorimi në kohë reale që revolucionizon menaxhimin e diabetit. CGM përfshin lidhjen e një sensori me trupin (zakonisht abdomenin ose kraharorin) për periudha të zgjatura, duke lejuar atë të matë nivelet e glukozës në lëngun ndër-mbiqelizor nën lëkurë.

Sensori është i lidhur me një pritës, shpesh i lidhur me një telefon inteligjent. Ai transmeton të dhëna mbi nivelet e glukozës pritësit çdo pak minuta. Për individët me diabet, disa sisteme CGM mund të integrohen me pompën e insulinës për të mbajtur nivelet e stabilizuara të glukozës duke rregulluar furnizimin e insulinës sipas nevojës. CGM ofron informacion të çmuar mbi nivelet e larta ose të ulëta të glukozës në gjak, ndihmë në veprime të menjëhershme.

Biohacking me CGM

Shëndeti metabolik varet nga aftësia e trupit për të procesuar dhe absorbuar ushqimin pa shkaktuar ngritje të pazakonshme në nivelet e glukozës në gjak, insulinës, inflamacionit, ose yndyrës në gjak. Këto ngritje të pazakonshme mund të kenë pasojë afatgjata mbi parametrat e shëndetit si tensioni i gjakut, pesha, përqindja e yndyrës në trup, dhe gjerësia e belit.

Individët jo-diabetikë po përdorin tani teknologjinë CGM për të marrë njohuri të thella mbi situatën e tyre metabolike dhe përgjigje e trupit ndaj ushqimeve të ndryshëm. Duke analizuar sasinë e madhe të të dhënave që gjenerohen nga këta monitorë, individët mund të kuptojnë më mirë se si ndikojnë ndryshimet në ushqim në ngarkesat glicemike. Kjo njohuri i lejon ata të marrin vendime të sakta në lidhje me zgjedhjet e tyre ushqimore dhe stilit të jetesës. Po ashtu, pajisjet CGM zbulojnë efektet e stresit dhe gjumit në shëndetin metabolik.

Eshtë e rëndësishme të theksohet se përgjigjet e individëve ndaj ushqimit mund të ndryshojnë gjerësisht, duke bërë të nevojshme strategji ushqimore të personalizuara. Ndërsa disa individë mund të përjetojnë probleme me nivelet e glukozës në gjak pas konsumimit të ushqimit të caktuar, të tjerë nuk mund të ndikohen. CGM e mëson individët për të përshtatur zgjedhjet e tyre ushqimore për të optimizuar shëndetin e tyre metabolik.

Monitorimi i vazhdueshëm i glukozës, i projektuar fillimisht për menaxhimin e diabetit, ka gjetur një rol të ri si mjet për përmirësimin e shëndetit metabolik te individët jo-diabetikë. Këto pajisje ofrojnë njohuri të çmuara mbi reagimet e trupit ndaj ushqimit të ndryshëm dhe faktorëve të stilit të jetesës, duke i lejuar individët të marrin vendime të informuara për të përmirësuar mirëqenien e tyre të përgjithshme.

Lajmin e plotë në original e lexoni këtu.

© 2023, Pozitivi. All rights reserved.