Moti: Një pasqyrë për shëndetin mendor dhe fizik të njerëzve
18/05/2023 Shpërndaje

Moti: Një pasqyrë për shëndetin mendor dhe fizik të njerëzve

Moti është një nga faktorët që ndikojnë në humorin dhe shëndetin e njeriut.  Studimet e fundit kanë zbuluar se ndryshimet në motin e humori mund të kenë një ndikim të madh në emocionet dhe sjelljen e individëve. Në këtë artikull, do të shqyrtojmë disa rezultate të fundit të studimeve që kanë analizuar lidhjen midis motit të humori dhe mirëqenies së njerëzve.

Studimi 1

Një studim i kryer nga Instituti e Shëndetit të Mendjes dhe Emocioneve ka analizuar lidhjen midis motit dhe nivelit të stresit në një grup të madh të popullsisë. Rezultatet treguan se ndryshimet në motin e humori kishin një ndikim të drejtpërdrejtë në nivelin e stresit të individëve. Kur njerëzit raportuan një humor pozitiv dhe optimist, ata kishin një nivel të ulët të stresit dhe ndjenja të përgjithshme të mirëqenies. Në anën tjetër, kur njerëzit raportuan një humor negativ dhe pesimist, ata kishin një nivel të lartë të stresit dhe ndjenja të ulëta të mirëqenies.

Gjetjet tjera të studimeve kanë treguar se moti mund të ketë një efekt pozitiv në shëndetin fizik. Një studim i publikuar në Revistën e Shëndetit të Mendjes ka gjetur se individët që shfaqën një humor të këndshëm dhe optimist kishin një sistemin imunitar të përmirësuar dhe një ndikim më të ulët të sëmundjeve të zakonshme. Përveç kësaj, ndryshimet në motin e humori kanë treguar të lidhura me rënien e tensionit të gjakut, rritjen e energjisë dhe përmirësimin e gjumit.

Studimi 2

Një studim i njohur që ka përfshirë këtë temë është “The Effects of Weather on Human Health” nga Analitis et al. (2018). Kjo është një meta-analizë e shumë studimeve të ndryshme që janë bërë në lidhje me ndikimin e motit në shëndet. Ky studim ka zbuluar se moti ka një ndikim të rëndësishëm në shëndetin e njerëzve. Duke analizuar të dhënat meteorologjike dhe të shëndetit për një periudhë të gjatë, studimi ka vërejtur lidhje të fortë midis ndryshimeve të motit dhe shfaqjes së disa sëmundjeve të zakonshme.

Gjetjet kryesore të studimit tregojnë se moti i nxehtë dhe i lagësht mund të rrisë rrezikun e infeksioneve të traktit të sipërmë të frymëmarrjes dhe të problematikave të sistemit kardiovaskular. Temperaturat e larta dhe lagështia e lartë krijojnë një mjedis të përshtatshëm për rritjen e baktereve dhe patogjeneve të tjera. Në të kundërtën, moti i ftohtë dhe i thatë mund të çojë në shfaqjen e sëmundjeve të frymëmarrjes si bronkiti dhe pneumoni.

Studimi gjithashtu ka vërejtur se ndryshimet e motit kanë ndikim në shëndetin mendor të njerëzve. Periudhat e motit të errët dhe të mbyllur mund të shoqërohen me ndjenja të ulëta të frymëzimit dhe ngjeshje emocionale. Në anën tjetër, periudhat e motit të qartë dhe me diell kanë një ndikim pozitiv në gjendjen emocionale dhe mirëqenien e përgjithshme.

© 2023, Pozitivi. All rights reserved.