A duhet të blej një smartwatch për fëmijën tim?
12/09/2023 Shpërndaje

 A duhet të blej një smartwatch për fëmijën tim?

Smartwatch-ët po bëhen gjithnjë e mëpopullorër tek fëmijët. Ata ofrojnë një shumëllojshmëri të karakteristikave që mund të jenë të dobishme për prindërit, si ndjekja me GPS, thirrjet për emergjenca dhe kontrolli prindëror. Megjithatë, ka edhe disa ide kundër që duhen konsideruar.

 Këtu janë disa nga avantazhet dhe disavantazhet e blerjes së një smartwatch-i për fëmijën tuaj:

 Avantazhet:

Siguria:  Smartwatch-ët me ndjekje GPS mund të ndihmojnë prindërit të ndjekin vendndodhjen e fëmijës. Kjo mund të jetë sidomos e dobishme nëse fëmija është larg shtëpisë, siç është në shkollë ose në shtëpinë e një shoku.

Thirrjet për emergjenca:  Disa smartwatch-ë ofojnë mundësinë për telefonata që i lejon fëmijës të marë apo presë thirrje në çdo kohë. 

Kontrolli prindëror:  Shumë smartwatch-ë vijnë me kontroll prindërorë që lejojnë prindërit të kufizojnë qasjen e fëmijës në internet si psh te disa lojra dhe media sociale. Kjo mund të ndihmojë prindërit të mbrojnë fëmijën nga përmbajtja e papërshtatshme dhe rreziqet në internet.

Aktiviteti fizik:  Disa smartwatch-ë mund të tregojnë nivelet e aktivitetit të fëmijës, si hapat dhe kaloritë e djegura. Ky opsion mund të ndihmojë prindërit të inkurajojnë fëmijën të jetë më i aktiv.

Zbavitja:  Disa smartwatch-ë vijnë me lojëra, muzikë dhe karakteristika të tjera që mund të zbavisë fëmijën. Ky mund të jetë i dobishëm kur fëmija është duke udhëtuar ose është duke pritur për diçka.

Disavantazhet:

Shpërqendrimi:  Smartwatch-ët mund të jenë një shpërqendrim, sidomos nëse fëmija i përdor në shkollë ose gjatë aktiviteteve të tjera.

Varësia:  Ndaj smartwatch-ëve mund të krijosh varësi si me çdo mjet tjetër teknologjik

Shqetësime për privatësinë:  Smartwatch-ët kanë shumë të dhëna mbi fëmijën, si vendndodhjen dhe nivelet e aktivitetit. Këto të dhëna mund të përdoren nga palë të treta pa dijeni ose miratim.

Kostoja:  Smartwatch-ët mund të jenë të shtrenjtë, dhe disa prindër mund të mos kenë mundësinë t’i blejnë ato.

© 2023, Pozitivi. All rights reserved.