“Yjet e Kosovës” me program artistik në Emmendingen të Gjermanisë
16/12/2019 Shpërndaje

“Yjet e Kosovës” me program artistik në Emmendingen të Gjermanisë

Tradita shqiptare u pasqyrua me stil e hijeshi në kërcim e kënge. Në një kërcim solo erdhi dhe vetë koreografja Albana Halilaj e që tregoi e përforcoi edhe njëherë aftësinë e dëshirën për kërcimin

Në Emendingen në qytetin jugor të shtetit Baden Württemberg të Gjermanisë është dhënë një shfaqje nga ‘‘Yjet e Kosoves‘‘, me kërcim e këngë, nën koreografinë e Albana Halilajt. ‘‘Yjet e Kosoves‘‘ dhe koregrafja e tyre kanë shumë për t`i ofruar publikut gjerman dhe atij shqiptar më 16.02.20, kur  do të mbahet shfaqja e radhës në nder të Pavarsise se Kosovës.

Po ashtu u komunikua me prindërit shqiptarë në lidhje me mësimin plotësues të Gjuhës Shqipe. Në mësimdhënien vullnetare angazhohen mësueset: Eliesa Vehapi Kryeziu dhe Manjola Canameti ku shfaqen sërish deshirën dhe gatishmërine e tyre për përcjelljen e Gjuhës Shqipe në brezat e rinj.

Gjithashtu u hodh në jetë edhe ideja e Metije Ibrahimajt (njëra prej anëtareve te kryesisë) konsiston në krijimin e një grupi të grave me aftësi në thurje e punëdore që të takohen cdo javë rregullisht krahas mësimit plotësues. Kjo, për të mbajtur gjallë traditën dhe vlerat e kulturës shqiptare si dhe për të krijuar për vete pjesëmarrëset mundësi integruese  e sociale. Rruga më e mirë për tu integruar është ajo nëpërmjet artit dhe dijes dhe kjo u tregua shumë qartë sot në shfaqjen që u zhvillua në ambientet e Caritas ( Kafe Plausch Lessingerstraße 30).

Tradita shqiptare u pasqyrua me stil e hijeshi në kërcim e kënge. Në një kërcim solo erdhi dhe vetë koreografja Albana Halilaj e që tregoi e përforcoi edhe njëherë aftësinë e dëshirën për kërcimin.

Krahas artit sot përpara publikut gjerman u shfaq edhe tradita e gatimit me ushqime e ëmbëlsira tipike shqiptare. Përveç Kryesisë së Yjeve të Kosovës një ndihmë shumë të vyer e  kanë dhënë edhe gratë shqiptare me gatimet tradicionale dhe të gjithë pjesëmarrësit dhanë kontributin e tyre.

Ditët si kjo e sotmja tregojne që populli shqiptar është një popull art e mësimdashes, gjithashtu ‘‘Yjet e Kosovës ‘‘ e mbështesin fort emancipimin  në përgjithësi dhe të femrës  në veçanti e kjo shihet qartë me shumicën e femrave  të zgjedhura në Kryesine e saj, përcjell albinfo.ch.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.