Shkencëtarët zbulojnë “thembrën e Akilit” për kancerin
23/05/2019 Shpërndaje

Shkencëtarët zbulojnë “thembrën e Akilit” për kancerin

Të sëmurët nga kanceri po shtohen frikshëm si dhe mosha e të prekurve nga ky përbindësh është ulur.  Në vitin 2018, numri i vdekjeve të regjistruara në Shqipëri është 21.804, duke shënuar 428 vdekje më pak se në vitin paraardhës me një ulje prej 1,9 %.  Ndër shkaktarët që po ndikojnë në rritjen e vdekjeve nga tumoret janë stili i jetesës dhe pasiguria e ushqimeve.  Për vitin 2018 Instat raportoi se niveli i vdekshmërisë nga tumoret ishte 128.9 për 100 mijë banorë, me rritje 1.4% në raport me vitin e mëparshëm.

Ndërsa kanceri po ecoluon në shoqëri edhe shkenca po bën të njëjtën gjë për ta parandaluar. Nëse nuk keni pasur arsye të mjaftueshme për të ngrënë perime, ky studim i ri thotë se brokoli përmban një përbërës të mahnitshëm që mund të jetë “thembra e Akilit” për kancerin. Brokoli është pjesë e familjes së perimeve, e cila përfshin lulelakër, lakër jeshile dhe lakër e kuqe.

Edhe pse shumë njerëz nuk e pëlqejnë shijen e tyre këto perime përmbajnë një molekulë të vogël por të fuqishme që çaktivizojnë gjenin përgjegjës për rritjen e kancerit, i njohur si WWP1. Autori i studimit Pier Pierce Pandolfi, drejtor i Qendrës Kanceri dhe Instituti i Kërkimit të Kancerit në Qendrën Mjekësore Beth Israel Deaconess tha se zbulimi mund të hapë rrugën për një trajtim të ri të kancerit.

“Studimi është vërtet emocionues”, tha Pandolfi për Gazetën e Harvardit. “Unë jam bombarduar nga gazetarët – për shkak të lidhjes së brokolit, le të jemi të ndershëm. Harrojeni atë që mendoni për shkencën, faktin se [ne gjetëm] diçka që gjyshja juaj do të thoshte [është] mirë për ju, është tërheqëse “.

Pas testimit të teorisë së tyre ata zbuluan se WWP1 prodhon një enzimë që mbizotëron aktivitetin mbytës të tumoreve të PTEN-it – por shkencëtarët gjithashtu zbuluan se ekziston një molekulë e gjetur në perimet e quajtura indole-3-carbinol (I3C) që mund të luftojë kancerin.

Duke thënë këtë, autori i studimit, Dr Yu-Ru Lee theksoi se një person duhet të hajë gati 6 kg (2.7 kg) brokoli të papjekur çdo ditë në mënyrë që të korrë përfitimet kundër kancerit. Pandolfi tha për Gazetën se zbulimi mund të jetë çelësi për zhbllokimin e “një prej shtypësve më të rëndësishëm të tumorit në historinë e gjenetikës së kancerit”.

“Kjo rrugë del jo vetëm si një rregullator për kontrollin e rritjes së tumorit, por edhe si një thembër e Akilit”, tha Pandolfi. Ekipi ka në plan të vazhdojë kërkimet e tyre për të zbuluar një mënyrë më praktike për të siguruar I3C për pacientët e kancerit dhe për të nxitur pronat e shtypjes së tumorit në PTEN.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.