Sa ndikon e fëmijët rendi i lindjes? Fëmija i madh VS fëmijës së vogël
04/09/2023 Shpërndaje

Sa ndikon e fëmijët rendi i lindjes? Fëmija i madh VS fëmijës së vogël

A mendoni se ka ndonjë ndikim rendi i lindjes në personalitetin e fëmijëve? Shpeshherë duket se fëmijët e parë, të dytë, të mesëm dhe të fundit kanë karaktere të ndryshme. Ekspertët pohojnë se ekziston një lidhje midis rendit të lindjes dhe personalitetit, dhe në këtë artikull do të hedhim dritë mbi këtë temë.

Rendi i lindjes dhe rëndësia e tij

Ekspertët pohojnë se një faktor kyç është se prindërit trajtojnë fëmijët e tyre ndryshe bazuar në rendin e tyre të lindjes. Këtë e konfirmon Kevin Leman, psikologu i cili ka studiuar rendin e lindjes dhe autori i “The birth order book: Ëhy you are the ëay you are.”

Personaliteti i fëmijëve të parë

Fëmijët e parë zakonisht janë të rriturit me një kujdes të veçantë dhe shpesh ndihen të detyruar të jenë perfektë. Ata janë të përgjegjshëm dhe kontrollues.

Personaliteti i fëmijëve të mesëm

Fëmijët e mesëm shpesh janë miqësorë dhe kanë një qasje të lehtë në shoqëri. Ata ndjehen ndonjëherë të injoruar nga prindërit dhe janë më të përgjegjshëm për marrëdhëniet me miqtë.

Personaliteti i fëmijëve të fundit

Fëmijët e fundit janë të lirë dhe të shpenguar. Ata janë të shoqëreshëm dhe mund të jenë të përqendruar te vetja.

Personaliteti i fëmijëve të vetëm

Fëmijët e vetëm shpesh janë të matur për moshën e tyre dhe kanë pritshmëri të larta nga prindërit. Ata janë perfeksionistë dhe udhëheqës.

Ekspertët theksojnë se këto karakteristika të personalitetit nuk janë të përcaktuara plotësisht nga rendi i lindjes dhe se çdo fëmijë është unik. Megjithatë, rendi i lindjes mund të ketë një ndikim në disa tipare të personalitetit.

 Përfundimi:  Rendi i lindjes mund të ketë një ndikim të vogël në personalitetin e fëmijëve, por personaliteti është një kombinim i shumë faktorëve të tjerë, përfshirë trashëgiminë dhe mjedisin ku rriten fëmijët. Prindërit duhet të kujdesen për të trajtuar secilin fëmijë në mënyrë unike dhe të mbështesin zhvillimin e tyre individual.

Artikullin e plotë original në anglisht e lexoni këtu

© 2023, Pozitivi. All rights reserved.