Prioritizimi i vlerave: 5 hapa për të njohur dhe ndjekur vetëm gjërat e rëndësishme
29/06/2023 Shpërndaje

Prioritizimi i vlerave: 5 hapa për të njohur dhe ndjekur vetëm gjërat e rëndësishme

Artikull i *The Guardian

Ndodhin shumë gjëra në botë, nuk shqetësohemi dot për të gjitha: nga kriza e kostos së jetesës deri te emergjenca klimatike. Në të njëjtën kohë, ka shumë shqetësime të vogla në përditshmëri, qoftë një pajisje që sna funksionon në  shtëpi apo presionet e përditshme të punës dhe jetës familjare, që krijojnë mjaft zhurmë dhe na tërheqin vëmendjen larg nga çfarë ka rëndësi vërtetë.

“Njerëzit po hasin vështirësi më të mëdha se kurrë më parë për të kuptuar çfarë ka rëndësi për ta”, thotë trajnerja e psikologjisë pozitive dhe autore e librit “The Little Book of Positivity”, Faye Edëardes. “Por veprimet që përputhen me vlerat tona kontribuojnë shumë në mirëqenien tonë dhe mund të rrisin nivelin tonë të lumturisë dhe kënaqësisë.”

Prandaj, si mund të mësojmë të bllokojmë zhurmën, të zbulojmë cilat janë vlerat tona dhe të fillojmë të veprojmë në mënyrë pozitive? Provoni këto pesë hapa dhe shihni nëse mund të keni ndryshim.

Adhd.

Krijo kohë për reflektim

Hapi i parë drejt gjetjes së kuptimeve është të jepni vetes kohë për ta bërë këtë – që do të thotë të rezistoni ndaj dëshirës për të qenë gjithmonë të zënë.

“Edhe para Covid, kishim filluar të shihnim që pasiguria ishte pak a shumë një dobësi”, thotë Edëardes. “Sot, ndjenja jonë e rëndësisë vjen nga fakti që jemi të zënë, dhe ne gjithashtu kemi tendencën të shohim kohën tonë të lirë si diçka që duhet të përfitojmë maksimumin nga ajo – ne pothuajse shohim hobi-të tanë si një tjetër përpjekje për të arritur diku. Plus, natyrisht, falë pajisjeve tona, kemi botën në xhepin tonë, kështu që në vend që të kërkojmë përgjigje brenda vetes, thjesht shohim në telefonët tanë.”

Të gjetur kohë çdo ditë për reflektim është më e lehtë se sa mendoni – në vend që të shpenzoni kohën tuaj duke shfletuar rrjetet sociale në banjo, gjë që 41% prej nesh e bën, mendoni për të lënë telefoni dhe përdorni atë kohë për mendimet tuaja.

Praktikoni mirënjohjen

Një mënyrë e shpejtë për të krijuar hapësirë për të reflektuar është të provoni ushtrime të përditshme mirënjohjeje – gjë që gjithashtu ju ndihmon të identifikoni vlerat tuaja themelore.

“Në mëngjes, shkruani në letër (ose mendoni ) tre gjëra për të cilat jeni mirënjohës, dhe në mbrëmje tre gjëra të mira që ndodhën sot”, thotë Edëardes. “Duke bërë këto ushtrime, zbuloni gjëra për veten tuaj që nuk e keni ditur se nuk i dinit. Mund të mendoni: ‘Jam mirënjohës për pemët dhe për këngët e zogjve – por nuk e kisha kuptuar se këto gjëra ishin aq të rëndësishme për mua.'”

Pasi të keni identifikuar për çfarë jeni mirënjohës, mund të filloni të mendoni se si mund të punoni drejt një bote me më shumë nga ato – pra, nëse natyra është diçka që ju intereson vërtet, mund të filloni të ndërmerrni hapa drejt mbrojtjes së saj.

Provoni “ushtrimin e humbjes së jetës”

Ju mund të keni pyetur veten se si do të donit të kujtoheni – por keni hulumtuar vërtet se çfarë doni që trashëgimia juaj të jetë dhe keni ndërmarrë hapa për të siguruar që të ndodhë?

“Për të bërë ‘ushtrimin e humbjes së jetës, uluni dhe mbyllni sytë, vendosni këmbët në tokë dhe vendosni duart në krahë”, thotë Edëardes. “Pastaj, përshkruani këtë skenar: jeni në funeralin tuaj, dhe të gjithë janë aty. Për çfarë doni të kujtoheni? Çfarë fjalësh dëshironi që njerëzit të përdorin për t’ju përshkruar? Çfarë do të donit që trashëgimia juaj të jetë, nëse ka të tillë?”

Pasi të dini çfarë do të donit që të jetë ndikimi juaj, mund të filloni të mendoni për mënyrat për ta bërë atë realitet – qoftë duke mbështetur komunitetin tuaj lokal, duke u fokusuar në kreativitetin personal.

“Kur njerëzit bëjnë këtë ushtrim, ata kurrë nuk thonë: ‘Dua që njerëzit të më kujtojnë për shtëpinë time të madhe dhe makinën e bukur'”, thotë Edëardes. “Është një ushtrim i mrekullueshëm që na ndihmon të shohim çfarë ka rëndësi vërtet për ne. Kthejiini vlerat tuaja në veprime.”

Pas të keni punuar vlerat tuaja, është koha për të vepruar – dhe lajmi i mirë është se hapat më efektivë që mund të ndërmerrni (për të filluar, të paktën) janë hapat e vegjël.

“Një pjesë e njerëzve ndryshojnë punën e tyre për ta përputhur me vlerat e tyre – mendoni për miliarderët që kthehen në filantropë – por ju nuk keni pse të shkoni aq larg”, thotë Edëardes. “Duke filluar me hapa të vegjël, jemi shumë më të gatshëm të ndjekim gjërat deri në fund, dhe kur zëvendësojmë zakonet që nuk na shërbejnë me ato që na shërbejnë, ato ndërtohen njëra mbi tjetrën.”

Për shembull, nëse vlerat tuaja janë të lidhura me mjedisin, mund të dëshironi të bëni ndryshime të vogla në zakonet tuaja të përditshme për të reflektuar këtë.

Vendosni kufijtë

Nëse jeni në ndjekje  të të gjitha të vërtetave të këtij shekulli, mund të ndiheni të mbingarkuar, të stresuar dhe të humbur midis shumë shqetësimesh të vogla.

“Ka shumë fushata që na thonë se gjithçka është e rëndësishme dhe ne duhet të bëjmë gjithçka”, thotë Edëardes. “Por e vërteta është që nuk mund të ndryshoni botën në çdo aspekt të saj. Më mirë të jemi të specializuar në disa gjëra dhe të japim maksimumin tonë në to, sesa të përpiqemi të jemi gjithçka dhe të mos bëjmë gjëra në mënyrën më të mirë.”

Për të bërë këtë, duhet të vendosni kufijtë dhe të fokusoheni në ato gjëra që janë më të rëndësishme për ju. Është e rëndësishme të jeni të sinqertë me veten dhe të njihni limitet tuaja.

“Nuk ka asgjë të keqe në të thënë ‘jo’ ndaj gjërave që nuk përputhen me vlerat dhe qëllimet tuaja”, thotë Edëardes. “Kur e kuptoni që është e vërtetë që të jetosh sipas vlerave të tua dhe të vendosësh kufijtë, nuk do të ndihesh më të fyer nga kjo gjë.”

Kujtoni që nuk jeni vetëm

Përveç studimeve të shumta që tregojnë se kujdesi për të tjerët është i rëndësishëm për mirëqenien tonë, Edëardes thotë se është e rëndësishme të kujtojmë se nuk jemi vetëm në sfidat tona për të ndjekur gjërat e rëndësishme.

“Sigurisht, gjithmonë ka ndonjë lloj sfide që na mban peng, por ne duhet të marrim kohën për të përmbushur këto sfida”, thotë ajo. “Por është gjithashtu shumë e rëndësishme të kujtojmë se ne nuk jemi vetëm në këtë proces. Ekzistojnë mijëra dhe mijëra njerëz që po përpiqen të ndjekin gjërat e rëndësishme në botë. Kur gjejmë komunitetin tonë dhe përqafojmë ndihmën që ofrohet, ajo na bën shumë më të fuqishëm.”

Artikullin original e lexoni këtu

© 2023, Pozitivi. All rights reserved.