PËR DUHANPIRËSIT / USHQIME DHE PIJE QË TË PASTRONI TRUPIN
08/09/2023 Shpërndaje

PËR DUHANPIRËSIT / USHQIME DHE PIJE QË TË PASTRONI TRUPIN

Nikotina krijon varësi dhe është një nga arsyet kryesore pse produktet e duhanit si cigaret janë kaq të vështira për t’u lënë. Kjo varësi krahasohet me heroinën e kokainën, për shkak të ndikimit që ka në tru.

Kur nikotina absorbohet në gjak përmes përdorimit të duhanit, ajo arrin në tru dhe shkakton lëshimin e neurotransmetuesve të tilla si dopamina. Dopamina lidhet me ndjenjat e kënaqësisë dhe shpërblimit. Me kalimin e kohës, truri mësohet me këtë dozë të dopaminës në përgjigje të nikotinës, duke çuar në zhvillimin e varësisë.

Fatmirësisht, ekzistojnë disa zgjidhje natyrore në heqjen e nikotinës nga trupi. Duke pastruar nikotinën nga trupi më shpejt, bën të lehtësohet heqja e duhanit në përgjithësi. Sa më shumë nikotinë të keni ne trup aq më shumë jua kërkon trupi.

8 mënyra për të pastruar nikotinën nga trupi

1.  Uji:  Mbajtja e trupit të hidratuar është e rëndësishme për shëndetin në përgjithësi dhe ndihmon trupin të eleminojë toksinat, duke përfshirë nikotinën, përmes urinës dhe djersës.

2.  Çaji i Gjelbër:  Çaji i gjelbër është i pasur me antioksidantë dhe substancat që mund të mbështesin rrugët e pastrimit të trupit tuaj. Ai gjithashtu përmban polifenol që mund të ndihmojnë në zvogëlimin e stresit oksidativ të shkaktuar nga nikotina.

3.  Perime:  Perime si brokoli, lakra, lakër e brukselit dhe kale përmbajnë substancat që ndihmojnë mëlçinë në pastrimin e substancave të dëmshme. Ato janë të pasura me fibra, vitamina dhe antioksidantë.

4.  Frutat Citrus:  Frutat citrone si portokallet, limonat dhe qitrot janë të pasura me vitaminë C, e cila mbështet sistemin imunitar dhe ndihmon trupin të eleminojë toksinat.

5.  Mjedrat:  Mjedrat e blu, të verdha dhe të kuqe janë të mbushura me antioksidantë që mund të ndihmojnë në mbrojtjen e qelizave nga dëmtimi oksidativ i shkaktuar nga nikotina dhe toksinat e tjera.

6.  Hudhra:  Hudhra përmban substancat e sulfurit që ndihmojnë në proceset e pastrimit të mëlçisë dhe mbështesin sistemin imunitar të trupit.

7.  Ginger:  Djegia ka veti anti-inflamatore dhe mund të ndihmojë të qetësojë sistemin tretës, që mund të jetë e dobishme gjatë procesit të pastrimit.

8.  Fruta e perime me ujë:  Ushqimet me përmbajtje të lartë të ujit, si kastravec, shalqi apo selino mund të ndihmojnë në hidratimin dhe kontribuojnë në pastrimin e toksinave.

Natyrisht që edhe pse këto ushqime mund të mbështesin shëndetin e përgjithshëm të trupit dhe proceset e pastrimit, ato nuk zëvendësojnë një plan të plotë për heqjen e nikotinës. Heqja e nikotinës është një proces i ndërlikuar që kërkon përkushtim, mbështetje dhe një qasje të shumëfaqëshme. Nëse jeni serioz për të lënë duhanin, konsiderojini të kontaktoni profesionistë të kujdesit shëndetësor.

© 2023, Pozitivi. All rights reserved.