Parqet për fëmijë dhe të moshuar, zvogëlojnë vetminë
17/09/2019 Shpërndaje

Parqet për fëmijë dhe të moshuar, zvogëlojnë vetminë

Shëndeti mendor dhe fizik janë të rëndësishme dhe duhet të ushqehen pavarësisht nga mosha, por duket se duhet t’i kushtojmë vëmendje të veçantë në rastin e më të brishtës, i cili përfshin fëmijë të vegjël, dhe të moshuar.

Këndi i lojërave është vendi ku prindërit mund të dërgojnë fëmijët për të marrë pak ajër të pastër, të shijojnë diellin, bashkëveprojnë me bashkëmoshatarët dhe kështu rritin aftësitë e tyre, shoqërizimin dhe aftësitë e komunikimit.

Megjithatë, kjo gjithashtu mund të jetë shumë e dobishme edhe për të moshuarit, pasi ato kanë më shumë të përbashkëta me fëmijët sesa me grupmoshat e tjera. Ata gjithashtu duhet të zhvillojnë trupat e tyre, të shoqërohen dhe të forcojnë marrëdhëniet ndërnjerëzore.

Njerëzit mund të izolohen në shoqëri për arsye të ndryshme, dhe plakja është ndër arsyet më të zakonshme. Megjithatë, pavarësisht nga shkaku, është tronditëse të ndjeheni vetëm dhe i prekshëm, dhe kjo mund të shkaktojë shpejt një rënie serioze të shëndetit fizik dhe të mirëqenies.

Vetmia dhe izolimi social po rritin shqetësimet e shëndetit publik për njerëzit e të gjitha moshave, por ato ndikojnë veçanërisht tek të moshuarit. Sondazhi i fundit kombëtar për plakjen e shëndetshme zbuloi se rreth një e treta e të moshuarve janë të vetmuar.

Vetmia kronike ndikon në mirëqenien e tyre fizike, shëndetin mendor, kujtesën dhe jetëgjatësinë. Disa hulumtime madje sugjerojnë se mund të shkurtojë jetëgjatësinë edhe më shumë sesa të mbipesha ose po aq sa edhe pirja e duhanit.

Studiuesit kanë zbuluar se vetmia mund të çojë në një sërë çështjesh shëndetësore që mund të kërcënojnë jetëgjatësinë dhe mirëqenien, duke përfshirë rreziqe më të larta të sulmeve në zemër, goditje në tru, depresion, ankth dhe vdekje të hershme.

Nga ana tjetër, këto parqe ndihmojnë në forcimin e muskujve, koordinimin motorik, ekuilibrin dhe fleksibilitetin, dhe mund të përfshijnë biçikleta stërvitore, trainues të tërthortë, vrapues fleksibël, rrota fleksibël, stola. Për më tepër, ata mund të zgjidhin çështjet e tyre të vetmisë dhe izolimit.

Joana Hughes, një zëdhënëse e The Royal Parks, një agjenci e menaxhimit të parkut me qendër në Londër, shpjegon se këto parqe ushqejnë shëndetin e tyre shoqëror dhe mendor, pavarësisht aspekteve të ndryshme të shëndetit fizik.

Në dekadat e fundit, shesh lojërash për të moshuarit janë një pamje e zakonshme në të gjithë Azinë dhe Evropën. Në 1995, Kina ngriti një park për të shërbyer si një zonë rekreative për të moshuarit dhe u pasua menjëherë nga Japonia dhe disa vende evropiane.

Megjithatë, edhe pse ka parqe ekskluzive vetëm për të moshuarit, Shtetet e Bashkuara po marrin një qasje të ndryshme për pjesën më të madhe dhe të hapin parqe shumë-gjeneruese, të përshtatshme për të moshuarit dhe fëmijët.

Të moshuarit gëzojnë shoqërinë e fëmijëve, dhe të dy grupet bashkëveprojnë më shumë me njëri-tjetrin.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.