Karnavalet e Shkodrës në dekada / Dordolecë, petulla & valle rinis festa këtë fundjavë
21/02/2024 Shpërndaje

Karnavalet e Shkodrës në dekada / Dordolecë, petulla & valle rinis festa këtë fundjavë

Ka ardhur koha për të festuar! Karnavalet në Shkodër janë gati të fillonin për tre ditë plot magji dhe argëtim. Në datat 23-24-25 Shkurt, rrugët e Shkodrës do të shndërrohen në një skenë të gjallë e të ngjarjeve të mrekullueshme me një atmosferë të jashtëzakonshme.

Por le të hedhim një vështrim në historikun e karnavaleve në Shkodër përpara se të përjetojmë këto ditë të mrekullueshme sërish.

Karnavalet në Shkodër kanë një trashëgimi të gjatë dhe të pasur në kulturën dhe historinë e qytetit. Fillimi i tyre daton qysh në gjysmën e shekullit të 19-të, rreth viteve 1860-61, duke treguar një lidhje të thellë të qytetit me traditat e këtyre eventeve masive. Në fillim, karnavalet në Shkodër shfaqeshin në formën e maskave të quajtura “surrete”, që sillnin gëzim dhe humor te shikuesit, ndërkohë që shpesh shoqëroheshin edhe me shpotitje dhe përgjigje nga personat e maskuar.

Në periudhën e pas Luftës së Dytë Botërore, karnavalet u festuan pesë herë gjatë regjimit komunist, të lidhura me ngjarje politike të kohës, por gjithashtu të shfrytëzuara nga propaganda e regjimit. Pas rënies së regjimit komunist, tradita e karnavaleve rinis në vitin 1999, duke shënuar një kthim të kulturës dhe identitetit të qytetit.

Organizimi dhe përgatitja e karnavaleve në Shkodër shfaqin një varietet të gjerë aktivitetesh dhe manifestimesh. Në ditën e parë të festimeve, fëmijët merrnin pjesë në grupime të vogla nëpër rrugët dhe rrethet, duke kënduar, kërcyer dhe kërkuar shpërblime nga banorët. Ndërsa në ditën e dytë, që ishte e martë para të Mërkurës së të Lidhurave, festimet kishin një përqendrim më të madh në të rriturit. Karnavalistët shkonin nëpër rrugë me kostume dhe maska, duke kënduar dhe kërcyer, duke shkaktuar gëzim dhe argëtim nëpër qytet.

Në ditët e sotme, Shoqëria Kulturore “Illyricum” dhe “Zef Jubani” janë institucionet që merren me organizimin dhe promovimin e karnavaleve në Shkodër, duke ruajtur dhe përhapur kështu trashëgiminë e këtyre eventeve të veçanta në historinë dhe kulturën e qytetit.

Pra, ka ardhur koha të përjetoni magjinë e karnavaleve në Shkodër, duke ecur në rrugët e qytetit dhe duke u përfshirë në një festë të jashtëzakonshme, që do të mbetet në kujtesën tuaj për një kohë të gjatë!

Karnavalet e Shkodrës

Të gjithë bota karnavalin
Me gjithë shpirt e ka hatre (miratuar)
Dhe për sa shekuj të dalin Madje edhe kah Shqipnija
Kurr nuk ka për t’u harrue. Kurr na mbrapa s’e kem lanë

Si të mdhajt, ashtu dhe fmija
T’gjithë të mirat ia ka lanë
Kemi ra si peshku n’zall
Festa e jonë tri javë ma s’met

Karnavalit me çue fjalë Unë jam gjallë e fortë si curr
E je gjallë ndokund sivjet. Nuk jam kenun kurrë ma mirë
Simjet po i lus si çmos kurr,
Me Shqipni n’vedi e t’lirë.

I madh e i vogël t’bajnë gajret
Se asht festa lanë prej t’parvëve:
E u dhashtë Zoti bereqet
Rrnoftë Shqipnija e Shqiptarëve!

© 2024, Pozitivi. All rights reserved.