Efektet negative të përdorimit të medias sociale në vetëvlerësimin e adoleshentëve: Si të përballeni me këtë realitet
11/03/2024 Shpërndaje

Efektet negative të përdorimit të medias sociale në vetëvlerësimin e adoleshentëve: Si të përballeni me këtë realitet

Si vazhdon të rritet populariteti i mediave sociale, pasoja e përdorimit të tyre bëhet gjithnjë e më e qartë. Ndërsa mediat sociale mund të kenë shumë efekte pozitive, hulumtuesit e dinë që efektet e tyre negative mund të kenë pasoja afatgjata për shëndetin mendor dhe për mirëqenien e përgjithshme të adoleshnetëve, veçanërisht në vetëvlerësimin e tyre.

Studimet tregojnë se përdorimi i mediave sociale shkakton ulje në vetëvlerësim, me grupin më të prekur që janë vajzat në moshën 10-14 vjeç. Për shembull, Facebook është identifikuar si një faqe që tërheq adoleshentë me vetëvlerësim më të ulët.

Si një prind, është e rëndësishme të dini se media sociale do të jetë pjesë e jetës së përditshme të adoleshentit tuaj. Megjithatë, ju duhet të jeni të vetëdijshëm kur ka një ndikim negativ në vetëvlerësimin ose shëndetin e tyre. Me kalimin e kohës, media sociale vazhdon të ndryshojë mënyrën si njerëzit ndërveprojnë. Bashkëveprimet ndryshojnë, dhe me to ndryshon edhe shëndeti mendor i secilit person. Studime të shumta vazhdojnë të tregojnë se përdorimi i mediave sociale lidhet me rritjen e rreziqeve të depresionit, vetëvlerësimit të ulët, vetmisë dhe ankthit.

Një pjesë e studimeve tregojnë se përdorimi i mediave sociale shkakton një ulje në vetëvlerësim, me grupmoshën më të prekur që janë vajzat në moshën 10-14 vjeç.

Nëse vëreni shenja të vetëvlerësimit të ulët ose të varësisë nga media sociale te adoleshenti juaj, mund të jetë koha të korrigjoni me kujdes mënyrën se si ata përdorin ose e shohin media sociale. Vetëvlerësimi i ulët mund të ketë pasoja të pashmangshme në jetën e tyre të ardhshme, kështu që është mirë të adresoni problemet sa më shpejt të jetë e mundur.

Statistikat

Adoleshentët që shpenzojnë më shumë se 2 orë në ditë në media sociale kanë më shumë gjasa të raportojnë shëndet mendor të dobët dhe stres psikologjik.

88% e vajzave të reja krahasohen me imazhet që shohin në media sociale, dhe 50% prej tyre thonë se këto imazhe i bëjnë ato të ndihen më pak tërheqëse.

23% e adoleshentëve ndjihen se duhet të tregojnë gjithmonë versionin më të mirë të tyre në media sociale.

45% ndihen më keq për jetën e tyre pasi kanë parë video me momentet më të bukura të miqve të tyre në rrjete sociale.

70% e grave që përdorin shpesh mediat sociale për të paktën 1 orë në ditë raportojnë simptoma depresive.

Në një studim me 1,500 përdorues të Facebook-ut, më shumë se 60% ndihen të paraealizua ose ndjejnë zili pasi ekrahasojnë veten me të tjerët.

7 nga 10 vajza besojnë se nuk janë të kënaqura me veten.

© 2024, Pozitivi. All rights reserved.