ANKETA / Disa mite mbi qentë e macet që bien poshtë me një sondazh
23/08/2023 Shpërndaje

ANKETA / Disa mite mbi qentë e macet që bien poshtë me një sondazh

Një sondazh i ri me të zotët e e kafshëve shtëpiake qen e mace tregoi se ende ekzistojnë disa mite befasuese mbi to.

Një shifër befasuese është se 92 për qind e të anketuarve akoma besojnë mite të rreme për miqtë e tyre, siç tregoi sondazhi me 2000 mijë pronarë pronarëve të qenve dhe maceve të anketuar.

Në kundërshtim me bindjen popullore, 68% e prindërve të qenve nuk e dinë që një bisht i qenit që lëviz nuk tregon gjithmonë lumturi. Lëvizjet mund të tregojnë gjithashtu kuriozitet ose vigjilencë të lartë për një situatë.

Një tjetër 38% e besojnë në mënyrë të rreme që një hundë e ftohtë dhe e lagësht tregon se një qen është i shëndetshëm. Në realitet, një hundë e lagësht mund të jetë thjesht rezultati i një veprimi që qeni e bën  vetë për të përmirësuar ndjeshmërinë.

Në të njëjtën mënyrë, 42% e prindërve të maceve besojnë gabimisht që miqtë e tyre mund të shohin në errësirë të plotë. Ndërsa macet mund të shohin në dritë shumë të ulët, ato nuk mund të shohin në errësirë të plotë.

Një mit tjetër i përbashkët është se macet gjithmonë bien në këmbët e tyre, të cilën 41% besojnë të jetë e vërtetë, por aftësia e një mace për të rënë në katër këmbët mund të varet nga gjendja e përgjithshme shëndetësore dhe mirëqenies së tyre.

Një mit i përbashkët është se të gjitha ushqimet e njeriut janë të këqija për kafshët, përfundim që është i pasaktë. Shtatë në 10 prindër të kafshëve pranojnë se ndonjëherë ushqejnë kafshën e tyre me ushqim njerëzor – të zotët e qenve kanë më shumë gjasa ta bëjnë këtë (77% kundrejt 54% të pronarëve të maceve).

Shumë prindër të maceve ishin në përshtypjen se macet nuk duhet të ushqehen  fare me ushqim njerëzor (30%). Megjithatë, ka disa ushqime njerëzore që macet mund ti konsumojnë  , si toni, salmoni, mish i bardhë, djathë, spinaq, banane, boronica, karota, kivi, vezë të pjekura dhe orizi.

Të gjithë kanë dëgjuar bindjen popullore se macet e pëlqejnë qumështin, por njerëzit gjithashtu duhet të jenë të vetëdijshëm se disa mace vërtet janë shumë të intolerantë ndaj laktozës.

Artikullin  e plotë e lexoni këtu.

© 2023, Pozitivi. All rights reserved.