8 KËSHILLA PËR PËRGATITJEN E FEMIJEVE PERPARA NISJES SE SHKOLLËS
28/08/2023 Shpërndaje

8 KËSHILLA PËR PËRGATITJEN E FEMIJEVE PERPARA NISJES SE SHKOLLËS

Nëse fëmija juaj po fillon kopshtin ose po nis një vit të ri shkollor rikthyer, duhet përgatitje për tia bërë atyre sa më të lehtë.

Kur nis ndjarja me prindërit është e natyrshme që fëmijët të përjetojnë ankthin — pasi fëmija juaj po hyn në një mjedis të ri, me rregulla të reja dhe larg jush. Disa fëmijë do ta pranojnë ndryshimin me gëzim, ndërsa të tjerët mund të kenë nevojë për pak më shumë ndihmë për të mësuar.

Heather O’Connor, mësuese e klasës së tretë në Konektikat, thotë: “Fëmijët hyjnë në vitin shkollor me aftësi, synime dhe aftësi socio-emocionale të ndryshme. Mësuesit e dinë këtë dhe duhet të përpiqen të krijojnë një marrëdhënie të fortë me çdo fëmi që nga momenti që ata hyjnë në klasë.”

O’Connor inkurajon prindërit të kontaktojnë mësuesin e fëmijës së tyre përpara ditës së parë të shkollës me pyetje ose shqetësime. Duke pasur parasysh se prindërit njohin fëmijën më mirë, ky komunikim e ndihmon të gjithë për një vit të suksesshëm.

“Kthimi në shkollë gjithmonë do shoqërohet nga një sasi e caktuar e trazirave emocionale ose ankthi, por si prind mund të minimizoni frikën nga e panjohura duke qenë pozitiv rreth shkollës,” thotë O’Connor.

  1. Vizito shkollën ose klasën para ditës së parë

2. Lexoni libra për fillimin e shkollës

Për të lehtësuar ankthin e ditës së parë, është e dobishme të lexoni histori me karaktere që fëmija juaj mund të lidhet, veçanërisht ata me karaktere që nisin ditën e tyre të parë të kopshtit  ose të shkollës. Ndërsa lexoni mund të ndaleni e të yesni se çfarë ndjenjash apo mendimesh kanë për vitin shkollor.

3. Bisedoni me fëmijën tuaj rreth ndjenjave të tyre për shkollën, shokët, mësuesit dhe aktivitetet e reja.

Mësimi socio-emocional, ose SEL, është një temë popullore në mesin e edukatorëve sot dhe po integrohet në kurrikulën e shumë distrikteve shkollore. SEL lidhet me mënyrat që fëmijët ndërtojnë marrëdhëniet e shëndetshme me veten dhe me të tjerët. Kjo kuptim i vetëdijes së vetes mund të fillojë në shtëpi. Kur diskutoni rreth kthimit në shkollë, mund të vlerësoni mendimet e fëmijës tuaj për klasën. Pyetini për ato që ata presin me padurim dhe për ato që janë të interesuar të mësojnë, së bashku me çdo shqetësim që mund të kenë. (Disa fëmijë mund të kenë shqetësime lidhur me bullizmin, për shembull. Leximi i librit së bashku është një mënyrë e shkëlqyer për të nisur bisedën. Libri “You Are Enough” i Sofisë Sanchez është një libri më i shitur me një mesazh universal: Ne të gjithë jemi pjesë e kësaj bote.

4. Vendosni qëllime me fëmijën tuaj për vitin shkollor që vjen.

Ashtu si të rriturit vendosin qëllime për vitin e ri, edhe studentët mund të bëjnë të njëjtën gjë. për vitin shkollor të ri. O’Connor, mësuesja e klasës së tretë, rekomandon të zgjidhni një “qëllim” me fëmijën tuaj çdo muaj që përfaqëson qëllimin e tyre. “Duke pasur parasysh se fëmijët po mësojnë ende konceptin e kohës, caktojini një fjalë për çdo muaj,” thotë ajo. “Për të reflektuar përvojën e tyre të kthimit në shkollë, fjalët për shtator mund të përfshijnë miqësi, ose mirësi.” Pastaj prindërit mund të përdorin këtë fjalë për të nisur biseda në shtëpi rreth përvojës dhe përparimit të fëmijës në klasë. “Kjo e mundëson prindërit të hyjnë në biseda me fëmijën e tyre,” thotë O’Connor. “Bëni  pyetje si: Sa miq ke shtuar sot? ‘ Fëmija juaj mund të përgjigjet: ‘Pashë dikë që qëndronte vetëm, kështu që shkova pranë dhe e pyeta nëse donte të lunate me mua”.  

5.Praktikoni, praktikoni, praktikoni leximin tuaj gjatë verës

Vendosni një vend leximi në shtëpi gjatë verës që të zhvilloni një rutinë leximi deri në fillimin e vjeshtës. Kështu, ju dhe fëmija juaj (ose vetëm fëmija juaj, nëse ata po lexojnë tashmë vetë) do të keni një vend për të lexuar kur ata vijnë nga shkolla. “Duhet ta mbani të qartë nga ndonjë ndërprerje,” sugjeron O’Connor. “Sigurohuni që hapsira përfshin një raft ose kosh me libra që fëmija juaj mund të dojë të lexojë më pas. Konsideroni libra të serive të njëjtë ose nga një varg i ndryshëm zhanresh: Poezi, romane grafike, fiktion historik, mister, dhe biografi janë të rëndësishme për t’u eksponuar ndaj fëmijës suaj për fjalë dhe bote të reja.” Kështu ju mund të vendosni një hapsirë të leximit për fëmijën tuaj gjatë verës.

6. Dërgoni një mesazh bashkë me ushqimin që i jepni fëmijës me vete

O’Connor sugjeron këtë ndjesi të veçantë për t’u bërë fëmijës tuaj të kuptojë se po mendoni për ta. “Ndonjëherë prindërit vizatojnë shpejt skica të karaktereve të librave të preferuar të fëmijës së tyre ose një shaka nga libri i tyre të preferuar të komiksit për të garantuar një buzëqeshje,” thotë ajo. Mund të jetë e dobishme të bëni këtë një praktikë të përditshme për të ndihmuar në tranzicionin nga vera.

7.Bëni blerjet e shkollës.

Identifikimi i artikujve si “kthim në shkollë”, si një veshje ose çantë shkollore, e bën përgatitjen për vitin shkollor një ritual që mund të zgjojë emocion. Ju dhe fëmija juaj mund të zgjidhni libra të rinj gjatë kësaj kohe gjithashtu — dhe titujt nuk duhet të jenë domosdoshmërisht lidhur me shkollën. Freskimi i librarisë së tyre në fillim të çdo viti shkollor mund të jetë një traditë vjetore me qëllim të filluarit nga e para dhe ristrukturimin e mendjes së fëmijës suaj. “Fëmija juaj mund të shkruajë brenda kopertinës një se për çfarë janë më të gëzuar ngazëllyer në klasën e re,” thotë O’Connor. “Në fund të vitit, ata mund të shtojnë disa prej kujtimeve të tyre më të preferuara të klasës..”

8. Inkurajoni fëmijën të ndjekë një pasion

Vlerësoni interesat e fëmijës suaj në fund të verës për të parë se si ka ndryshuar kurioziteti i tyre dhe çfarë është e re. Pyetini çfarë teme dëshiron ta mësojë vërtet në vitin shkollor që vjen. Paketat e librave janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të identifikuar libra dhe tema që u lejojnë atyre të vazhdojnë eksplorimin e pasioneve të tyre. Mund të jetë se duan të lexojnë serinë e “Harry Potter” ose të mësojnë për dicka të re.

Artikullin e plotë original e lexoni këtu.

© 2023, Pozitivi. All rights reserved.