Studimi i parë që tregon se aspirina mund të zvogëlojë ndotjen e ajrit
05/10/2019 Shpërndaje

Studimi i parë që tregon se aspirina mund të zvogëlojë ndotjen e ajrit

Ky studim intrigues është i pari që raporton prova që ilaçet anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs) si aspirina mund të jenë më pak se efektet negative të ekspozimit të ndotjes së ajrit në funksionin e mushkërive.

Studiuesit analizuan në një grup të të dhënave të mbledhura nga një grup prej 2,280 meshkujsh nga zona më e madhe e Bostonit të cilëve iu dha teste për të përcaktuar funksionin e tyre të mushkërive. Mosha mesatare e pjesëmarrësve ishte 73 vjet. NSAID-të përdorin vetë-raportuar, dhe lëndë grimcash mjedisore (PM), dhe rezultatet e raportit, rezultatet e testit, gjendjen shëndetësore të subjektit dhe pavarësisht nëse ishte apo jo duhanpirës.

Shkolla e Shëndetit Publik Harvard Chan, Shkolla e Shëndetit Publik Universitar Boston, Shkolla e Mjekësisë në Universitetin Boston kanë botuar në Revistën Amerikane të Mjekësisë respiratore dhe Kujdesit Kritik.

“Gjetjet tona sugjerojnë që aspirina dhe NSAID të tjera mund të mbrojnë gjatësinë nga pikat afatshkurtra në ndotjen e ajrit”, thotë autori i pare. “Sigurisht, është ende e rëndësishme të minimizojmë ekspozimin tonë ndaj ndotjes së ajrit, i cili është i lidhur me një mori efektesh të pafavorshme shëndetësore, nga kanceri në sëmundje kardiovaskulare.”

Andrea Baçarelli, kryetare e Departamentit të Shkencave të Shëndetit Mjedisor, thotë “Ndërsa politikat mjedisore kanë bërë përparim të konsiderueshëm drejt zvogëlimit të ndotjes sonë të përgjithshme të ajrit, edhe në vendet me nivele të ulëta të ndotjes së ajrit në shkollën Columbia Mailman. Për këtë arsye, është e rëndësishme të identifikoni mjetet për të minimizuar ato dëmtime”.

Një studim i hershëm nga Baçarelli zbuloi se vitaminat B gjithashtu mund të luajnë një rol në zvogëlimin e ndikimit shëndetësor të ndotjes së ajrit.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.