Sjellja impulsive: Çfarë ndodh në tru?
01/11/2019 Shpërndaje

Sjellja impulsive: Çfarë ndodh në tru?

Sjellja impulsive: happensfarë ndodh në tru? Çhatfarë na bën impulsiv? Pse e kemi kaq të lehtë të themi “po”, kur e dimë se “jo” do të ishte më mirë për ne në planin afatgjatë? Një studim i kohëve të fundit eksploron mekanizmat nervorë që fshihen prapa impulsivitetit.

Kontrollimi i impulseve tona shpesh mund të jetë i vështirë, por për disa prej nesh, lufta mund të jetë gjithëpërfshirëse.

Impulsiviteti është një pjesë integrale e një sërë kushtesh, duke përfshirë varësinë nga droga, mbipesha, çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes dhe sëmundja e Parkinsonit burim i besueshëm.

Autorët e një punimi të kohëve të fundit, botuar në Natyra CommunicationsTrusted Source, përcaktojnë impulsivitetin si “reagim pa rezistencë të dukshme ndaj pasojave të veprimeve të dikujt”.

Siç shpjegojnë ata, të qenit impulsiv nuk është gjithmonë një gjë e keqe, por, “Shpesh mund të çojë në pasoja që janë të padëshiruara”.

Studimi i ri tregon më shumë rreth mekanizmave që prodhojnë impulsivitetin. Shkencëtarët shpresojnë që kjo njohuri, përfundimisht, mund të çojë në ndërhyrje që mund të zvogëlojnë impulsivitetin.

Një peptid impulsiv

Në veçanti, shkenca u vendos në një peptid të quajtur hormone e përqendrimit të melaninës (MCH). Studimet e hershme e kanë lidhur këtë peptid edhe me sjellje që kërkojnë ushqim.

MCH, një neurotransmetues, prodhohet kryesisht në hipotalamus dhe gjithashtu është implikuar Burimi i Mirëbesuar në humor, në ekuilibrin e energjisë dhe ciklin gjumë – zgjim.

Shkencëtarët kryen eksperiment për të ekzaminuar rolin e MCH në sjelljen impulsive.

Në eksperimentin e tyre të parë, ata paraqitën minjtë me një levë. Kur minjtë e shtypnin atë, ata morën fishekë ushqimi, por shpërblimi ishte i disponueshëm vetëm çdo 20 sekonda. Nëse minjtë prisnin shpërblimet, ata do të duhet të prisnin më gjatë për shpërblimet e tyre.

Me fjalë të tjera, minjtë u shpërblyen për kontrollin e impulseve të tyre. Ata injektuan MCH në trurin e tyre.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.