Shëndeti i zemrës dhe trurit janë të lidhura, por çfarë ndikon tek të dyja?
23/10/2019 Shpërndaje

Shëndeti i zemrës dhe trurit janë të lidhura, por çfarë ndikon tek të dyja?

Studimet kanë treguar që ekziston një lidhje midis shëndetit kardiovaskular dhe shëndetit të trurit, por është e paqartë nëse faktorët gjenetikë apo mjedisorë janë më të rëndësishëm në përcaktimin e tyre. Një studim i ri tek binjakët sugjeron që ushqimi mund të jetë vendimtar.

Provat nga studime të ndryshme kanë sugjeruar që ekziston një lidhje e fortë midis shëndetit kardiovaskular dhe shëndetit të trurit.

Studiuesit kanë shpjeguar se shëndeti i dobët kardiovaskular, me kalimin e moshës, mund të kontribuojë në mekanizmat e çmendurisë, duke ndikuar në funksionin njohës.

Por çfarë ndikon në shëndetin kardiovaskular dhe në tru? Deri më tani, shkencëtarët nuk kanë qenë në gjendje t’i përgjigjen kësaj pyetjeje me ndonjë shkallë sigurie.

Në përgjithësi, ekzistojnë dy lloje të faktorësh që mund të ndikojnë në aspektet e shëndetit të zemrës dhe trurit në planin afatgjatë. Këta janë faktorë gjenetikë (jo të modifikueshëm) dhe faktorë mjedisorë (të modifikueshëm).

Për të provuar nëse gjenet ose faktorët mjedisorë luajnë një rol më të rëndësishëm në rezultatet afatgjata të shëndetit për zemrën dhe trurin, studiuesit nga Universiteti Emory në Atlanta, GA, vendosën të bëjnë një studim me binjakë.

Binjakët identikë (monozigotikë) kanë të njëjtin profil gjenetik, ndërsa binjakët vëllazëror (dizygotikë) ndajnë rreth 50% të gjeneve të tyre.

Në studimin e tanishëm gjetjet e të cilit paraqiten në Journal of Alzheimer’s Disease, studiuesit analizuan të dhënat e 272 binjakë. Të gjithë pjesëmarrësit ishin pa sëmundje kardiovaskulare dhe mendore në fillim.

Më konkretisht, hetuesit panë marrëdhëniet midis shëndetit kardiovaskular, të cilin ata e përcaktuan duke shënuar sheqer në gjak dhe kolesterol, presionin e gjakut, indeksin e masës trupore (BMI), aktivitetin fizik, dietën dhe pirjen e duhanit dhe performancën njohëse.

Sipas gjetjeve të studimit, lidhja midis shëndetit të zemrës dhe trurit ishte e ngjashme midis të gjitha çifteve të binjakëve, pavarësisht nëse ishin identike ose vëllazërore.

Studiuesit besojnë se disa nga faktorët e modifikueshëm që kontribuojnë në një predispozitë ndaj rezultateve të caktuara të shëndetit të zemrës dhe trurit, përfshijnë faktorë që lidhen me jetën e hershme familjare, si dhe statusin socio-ekonomik dhe edukimin.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.