Profesioni më i vjetër në botë, mamitë në front të COVID për një jetë të re
24/04/2021 Shpërndaje

Profesioni më i vjetër në botë, mamitë në front të COVID për një jetë të re

Humbja e mjekëve dhe infermierëve nga pandemia e COVID-19 konsiderohet një goditje e rëndë për sistemin shëndetësor shqiptar.

Edhe mamitë, që shërbejnë në të gjitha maternitetet e vendit janë po aq të rrezikuara nga COVID si çdo punonjës në spitalet e vendit. Ata vazhdojnë të punojnë me përkushtim në një kohë kur bota është ende e pasigurt nga pandemia globale pavarësisht se në muajt e fundit në vendin tonë është nën kontroll.

Profesioni i mamisë është një nga më të vjetrit në ekzistencë. Ata janë në shërbim për t’i dhënë jetë një foshnje, dhe një tjetër çifti statusin e prindërve. Funksioni kryesor i tyre është të shoqërojnë gratë shtatzëna që nga momenti i konceptimit, përmes lindjes dhe pas lindjes deri në 28 ditë të jetës së foshnjës.  Thelbësore është që të edukojnë prindërit, pasi një nënë e re ka nevojë si emocionalisht dhe fizikisht të përgatitet për këtë ndryshim madhor në jetë.

UNFPA në Shqipëri duke pasur në misionin e saj shëndetin riprodhues, i vlerëson mamitë si tejet të rëndësishme edhe në rolin e kujdesit që duhet të kenë për nënat kur sjellin fëmijën në jetë ose kur përjetojnë episode paniku për shkak të  Covid-19 apo nga patologji të tjera.

OBSH-ja raporton se 223 vende të botës janë duke vuajtur seriozisht pasojat e Covid-19 me 181 milionë raste në total të prekur dhe rreth 4 milion persona që kanë humbur jetën të raportuara nga autoritet shëndetësore të vendeve respektive. Në këtë statistikë, mamitë janë aty si çdo njeri tjetër apo punonjës shëndeti që janë duke ushtruar detyrën e tyre në spitalet publike.

UNFPA në Shqipëri thotë se mamitë luajnë një rol të rëndësishëm në përgjigjen që japin ndaj situatave kritike siç është pandemia duke u kujdesur që gratë shtatzëna të kenë lindje të sigurt. Sugjerimet që bën UNFPA në botë, janë që pavarësisht urgjencave mjekësore të nevojshme që kanë spitalet Covid, mamitë të mos devijohen në spitale të tjera por të vazhdojnë të jenë në maternitetet përkatëse pasi ardhja në jetë e një fëmije dhe shëndeti i nënave është kaq i rëndësishëm.

Duke treguar kujdes të veçantë për mamitë, ato do kenë mundësi që të vizitojnë gratë shtatzëna edhe në shtëpitë e tyre në zonat rurale duke i dhënë mundësinë  të shmangin kontaktet me spitalet për të ulur riskun e infektimeve. Kjo vetëm nëse nuk ka urgjenca shëndetësore dhe situata mund të menaxhohet në kushtet e shtëpisë.

Vëmendja ndaj mamive dhe infermierëve duhet të jetë e shtuar edhe për faktin se profili i tyre profesional lidhet edhe me kujdesen ndaj shëndetit seksual dhe riprodhues, planifikimit familjar, kujdesi pas lindjes. Gjithashtu këta punonjës së shëndetësisë kujdesen edhe ndaj të mbijetuarave të dhunës në familje dhe me bazë gjinore.

UNFPA u bën thirrje politikbërësve, qeverive, partnerëve të mbrojnë fuqinë punëtore të shëndetit të nënës duke siguruar që burimet, mbështetja dhe furnizimet e nevojshme për të siguruar kujdes cilësor të jenë vazhdimisht në dispozicion.

Por edhe pas muajve të vështirë për secilin prej nesh, jeta vazhdon dhe lindjet do të jenë një motiv më i madh për të dominuar mbi të keqen. Ndaj profesionistët e shëndetit dhe kryesisht mamitë duhet të jenë në vëmendjen e politikëbërjes dhe politikave sociale në mënyrë që ata të punojnë në kushte te sigurta për të asistuar në ardhjen në jetë të çdo vogëlushi.

Mamia dhe roli i saj në shtatzëni

Nga momenti kur një grua është në dijeni se është shtatzënë, fillon kontakti i parë me maminë. Do të jetë një mbështetje themelore në këtë fazë të re.

Këshilloni për zakone të shëndetshme për mamanë e ardhshme. Informoni në lidhje me testet që do të kryhen gruaja shtatzene.

Ndihmoni për të zgjidhur shqetësimet tipike të shtatzënisë si ngërçet, të përzierat, pagjumësia …

Kontrolle periodike: pesha, presioni i gjakut, rrahjet e zemrës dhe testet laboratorike. Ai do të monitorojë shëndetin e foshnjës dhe nënës. Kryeni klasa të lindjes.

Ndihmon për të zgjidhur të gjitha llojet e dyshimeve dhe frikës. Ai bëhet udhëzuesi ynë në një kohë kaq të mrekullueshme për një grua dhe do ta ndihmojë atë të përgatitet për fazën e re që do të prezantohet.

Rolet e mamive në lindjen e fëmijës

Funksionet e tij nuk mbeten vetëm në shtatzëni, gjithashtu do të jetë shumë i pranishëm në kohën e dorëzimit. e tij funksioni është i ndihmës dhe shoqërimit. Ai ju pret në momentin që mbërrini në spital, bën pranimin dhe kontrollon gjendjen e zgjerimit.

Nëse roli i tij ishte i rëndësishëm gjatë shtatzënisë, është edhe më shumë gjatë lindjes. Kushtojini vëmendje dhe kujdes gruas gjatë zgjerimit. Monitoroni gjithçka për të zbuluar situata të mundshme të rrezikut që kërkojnë një gjinekolog.

Nëse gjithçka është normale, merrni pjesë në lindje. Kujdeset për të porsalindurin dhe favorizon kontaktin lëkurë me lëkurë midis nënës dhe foshnjës.

Rolet e mamive në periudhën pas lindjes

Dyshimet nuk mbarojnë me lindjen e fëmijëve, krejt e kundërta! Shumë dyshime sulmojnë nënën, e cila më në fund ka djalin e saj në krahë. Gjatë qëndrimit në spital, ai monitoron progresin e nënës pas lindjes, dhe të të porsalindurit gjatë 2-3 orëve të para.

Pasi të jeni në shtëpi, do të keni një takim për të bërë një rishikim. Do të monitorojë statusin e pikave. Këshillon nënën në të gjitha dyshimet keni: ushqyerje me gji, dhimbje barku, …

Ju nuk duhet të prisni të mbeteni shtatzënë për të kontaktuar me një mami. Nëse tashmë e keni marrë vendimin të shkoni për fëmijën, është koha e mirë të bëni të gjitha pyetjet tuaja. Ai do t’ju këshillojë për zakone të shëndetshme jetese që do t’ju përgatisin për amësinë.

Pse të mbani mend … nëse keni ndonjë pyetje, pyesni maminë tuaj. Ai do të jetë atje për t’ju mbështetur si fizikisht ashtu edhe emocionalisht në këtë projekt të bukur të jetës tuaj.

© 2021, Pozitivi. All rights reserved.