Post Covid, përse disa njerëz po sëmuren nga zemra?
14/02/2024 Shpërndaje

Post Covid, përse disa njerëz po sëmuren nga zemra?

Dëmtimi i qëndrueshëm i zemrës dhe trurit është një pasojë e COVID-it të gjatë që duhet t’i kushtohet shumë më tepër vëmendje sesa deri tani. Tani ka prova të mjaftueshme për të kërkuar monitorim të vazhdueshëm të individëve në të gjithë popullsinë.

Të paktën një në dhjetë njerëz – dhe ndoshta më shumë – zhvillojnë një kohë të gjatë COVID pas infeksionit akut dhe shumë prej tyre përjetojnë simptoma të vazhdueshme dobësie, duke përfshirë lodhjen, një ndjenjë parehatie në nuhatje ose shije, marje fryme, mjegullim të trurit, ankth madje dhe depresion.

Madje një grup shumë më i vogël njerëzish pëson çrregullime më kërcënuese për jetën, veçanërisht sëmundjet kardiovaskulare, të cilat përfshijnë sulmet në zemër dhe goditjet në tru. Shkalla e këtij problemi është tashmë më e qartë.

Ne e dimë se SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID, mund të infektojë drejtpërdrejt indet e zemrës dhe të shkaktojë mpiksje mikroskopike të gjakut, të cilat ndonjëherë mund të kulmojnë në trombozë të venave të thella, emboli pulmonare, infarkt miokardi dhe goditje në tru.

Disa studime tani tregojnë një rrezik të lartë të rezultateve kardiovaskulare pas COVID dhe mund të ketë gjithashtu një patologji të fshehur që do të shfaqet vetëm me moshën e njerëzve.

Ne duhet të monitorojmë njerëzit me një histori të COVID, të paktën me kontrolle të rregullta nga mjekët e familjes. Edhe më mirë, ne duhet të krijojmë një regjistër për të lehtësuar kërkimin dhe kujdesin shëndetësor për njerëzit në rrezik. Një studim i ngjashëm në SHBA – me grupe të kategorizuara si plotësisht të vaksinuara, pjesërisht të vaksinuara dhe të pavaksinuara – vëzhgoi shumicën e ngjarjeve kardiovaskulare në grupin e pavaksinuar (12,733 nga 14,000 ). Individët e prekur kishin dukshëm edhe sëmundje shoqëruese si sëmundje të mëparshme kardiovaskulare, diabet të tipit 2, sëmundje ishemike të zemrës, sëmundje të mëlçisë apo obezitet.

Megjithatë, edhe duke marrë parasysh këto rreziqe më të larta ekzistuese, ata që ishin plotësisht të vaksinuar kishin një rrezik 41% më të ulët. Vaksinimi i pjesshëm krijoi një rrezik 24% më të ulët të sëmundjeve të rënda kardiovaskulare.

Sëmundjet kardiovaskulare pas kalimit të infeksionit akut

Studimi i parë që prezantoi të dhëna në shkallë të gjerë mbi komplikimet kardiovaskulare afatgjata (dhe jo akute) nga COVID u bazua në bazat e të dhënave kombëtare të kujdesit shëndetësor të Departamentit Amerikan të Çështjeve të Veteranëve. Ai krijoi një grup prej pothuajse 154,000 individësh me COVID dhe dy grupe krahasimi, secili prej më shumë se pesë milionë.

Hulumtimi tregoi se, pas 30 ditësh, njerëzit me COVID ishin në rrezik të shtuar për goditje në tru (rrezik 1.5 herë më i lartë) dhe sulme ishemike kalimtare të trurit (1.5 herë), ritme jonormale të zemrës (1.7 herë), sëmundje ishemike të zemrës. (1,7 herë), perikardit (inflamacion i shtresës më të jashtme të zemrës; 1,9 herë), miokarditi (inflamacion i muskujve të zemrës; 5,4 herë), ndalim i zemrës (1,7 herë) dhe çrregullime të koagulimit (2,4 herë) .

Këto rreziqe më të larta u rritën me intensitetin e kujdesit të kërkuar gjatë fazës akute të COVID, por ishin evidente edhe tek ata që nuk ishin shtruar në spital.

Një studim tjetër u fokusua në një grup më të ri (mosha mesatare 43 vjeç), duke përdorur të dhëna të mbajtura nga organizatat e kujdesit shëndetësor në SHBA, me më shumë se katër milionë individë që kishin përfunduar një test për COVID. Ashtu si studimi i veteranëve, ndjekja filloi pas 30 ditësh dhe vazhdoi për 12 muaj.

Studiuesit krahasuan normat e rezultateve kardiovaskulare për grupet me dhe pa infeksion COVID. Ata me COVID kishin një rrezik më të lartë për goditje në tru (1.6 herë) dhe sulme ishemike kalimtare (1.5 herë), fibrilacion atrial (2.4 herë), perikardit (1.6 herë), miokardit (4.4 herë), sëmundje akute të arterieve koronare. (2.1-fish), ataku në zemër (2-fish), dështimi i zemrës (2.3-fish) dhe çrregullimet e koagulimit si embolia pulmonare (2.6-fish).

Rreziku i një ngjarje të rëndë të padëshiruar kardiovaskulare ishte 1.9 herë më i lartë. Rreziku për çdo rezultat kardiovaskular ishte rreth 1.6 herë më i lartë, siç ishte rreziku i vdekjes. Këto rreziqe më të larta u panë si te burrat ashtu edhe te gratë. Rreziku i vdekjes ishte më i madh tek njerëzit e moshës 65 vjeç e lart.

Nevoja për kujdes të shtuar shëndetësor

Studimi më i fundit analizoi pretendimet e sigurimeve nga çdo shtet i SHBA për të eksploruar rezultatet njëvjeçare në një grup prej më shumë se 13,000 personash me COVID të gjatë, krahasuar me një grup të krahasuar prej më shumë se 26,000 individësh pa histori të COVID.

Gjatë ndjekjes, grupi i gjatë-COVID kërkoi kujdes më të lartë shëndetësor për një gamë të gjerë rezultatesh negative, duke përfshirë aritmitë kardiake (2.4 herë më e lartë), emboli pulmonare (3.6 herë), goditje ishemike (2.2 herë), sëmundje të arterieve koronare (1.8-fish), dështimi i zemrës (2-fish) si dhe emfizema dhe astma.

Njerëzit me COVID të gjatë kishin më shumë se dy herë më shumë gjasa të vdisnin sesa personat që nuk kishin kaluar pa COVID.

Lajmin original e lexoni këtu.

© 2024, Pozitivi. All rights reserved.