Njeriu që mbolli një pyll
16/05/2019 Shpërndaje

Njeriu që mbolli një pyll

Më shumë se 30 vjet më parë, një adoleshent i quajtur Jadav “Molai” Payeng filloi mbjelljen e farave përgjatë një brezi joprodhues pranë vendlindjes së tij në rajonin Assam të Indisë.

Ishte 1979 dhe përmbytjet kishin larë një numër të madh gjarpërinjsh mbi ranor. Kur Jadav vetëm 16 vjeç i gjeti, të gjithë kishin vdekur.

“Gjarpërinjtë vdiqën në vapë, pa ndonjë pemë që ti mbulonte. U ula dhe qava mbi format e tyre të pajeta”, tha Jadav për Times of India.

“Ishte makth. Unë lajmërova departamentin e pyjeve dhe i pyeta nëse mund të rritnin pemë atje. Ata thanë se asgjë nuk do të rritet atje. Në vend të kësaj, ata më kërkuan të provoja të rrisja bambu. Ishte e dhimbshme, por e bëra. Nuk kishte askush për të më ndihmuar”, tha ai.

Tani, ajo tokë që dikur ishte e thatë dhe e shterur është kthyer në një pyll me gjerësi prej 1,360 hektarësh, në shtëpi me disa mijëra lloje drurësh dhe një shumëllojshmëri mahnitëse kafshësh të egra – duke përfshirë zogjtë, drejtë, majmunët, elefantët madje edhe tigrat.

Pylli, i quajtur “pyjet Molai” këtë nofkë e mori nga krijuesi i tij, i cili u mboll dhe kultivua nga dora e një njeriu. Ai ishte Jadav, i cili tani është 47 vjeç.

Jadav ia ka kushtuar jetën mirëmbajtjes dhe rritjes së pyllit. Ditët e tij i kaloi duke u kujdesur për bimët që dilnin.

Sot, Jadav jeton ende në pyll. Ai ndan një kasolle të vogël me gruan dhe tre fëmijët dhe jeton duke shitur lopë dhe qumësht bualli. Sipas institucioneve Gunin Saikia, ndoshta është pylli më i madh në botë në mes të një lumi.

“Ne ishim të befasuar të gjenim një pyll kaq të dendur në ranor”, tha Saikia në Times of India, duke shtuar se zyrtarët në rajon mësuan për pyllin e Jadav në vitin 2008.

“Ai i trajton pemët dhe kafshët si fëmijët e tij. Duke parë këtë, ne gjithashtu vendosëm të dilnim”, tha Saikia.

Së fundmi, Jadav mund të marrë ndihmën dhe njohjen që meriton.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.