Impulsivë apo reflektues? Këtu është testi më i shpejtë në botë për të matur inteligjencën
24/08/2019 Shpërndaje

Impulsivë apo reflektues? Këtu është testi më i shpejtë në botë për të matur inteligjencën

Teste të komplikuara dhe të gjata për të matur inteligjencën? Por jo, në fakt 3 pyetje janë të mjaftueshme, sipas një profesori të MIT, Shane Frederick, i cili në 2005 kishte zhvilluar një test reflektimi njohës. Vetëm 3 pyetje që në të vërtetë nuk matin inteligjencën, por japin një masë të aftësisë sonë për të reflektuar.

Një provë “e thjeshtë” që nuk është vetëm e shpejtë, por që nuk bën asnjë dallim midis inteligjencës dhe jo-inteligjencës, në të vërtetë. Ata që bëjnë një gabim mund të mos kenë një inteligjencë më të ulët (duke supozuar se ky është i vetmi parametër i dobishëm në këtë drejtim), por vetëm tregojnë një karakter më instinktiv, duke siguruar përgjigje të menjëhershme, por që nuk janë matematikisht ato të duhurat. Sepse për t’i pasur ato është e rëndësishme t’i rezistosh tundimit për të “qëlluar atë që ju vjen në mendje”.

Mund të jetë një devijim për të na mbajtur të trajnuar dhe të na tregoni nëse jemi reflektues apo impulsivë. Gati për provë? Këtu janë pyetjet (të ndjekura vetëm nga përgjigjet më poshtë).

POKER NGA shkopi dhe topi:

Një shkop dhe një top kushtuan gjithsej 1,10 dollarë. Shkopi kushton një dollar më shumë se topi. Sa kushton topi?

MAKINA:

Nëse 5 makineri marrin 5 minuta për të bërë 5 copë, sa kohë duhet 100 makina për të bërë 100 copë?

Liqeni me NINFEE:

Në një liqen ka zambakë uji dhe çdo ditë bëhen dyfish krahasuar me një ditë më parë. Nëse kërkojnë 48 ditë për të mbuluar tërë sipërfaqen e liqenit, sa kohë duhet për të mbuluar gjysmën?

Dhe këtu janë përgjigjet (ato instinktive, por të gabuara dhe të sakta, prandaj reflektuese):

Pyetja 1:

Instiktivisht, dikush do të thoshte se topi kushton 10 cent, por nëse mendoni për këtë, do të keni një kosto totale prej 1.20 $, sepse shkopi, për të kushtuar 1 dollar më shumë se topi, duhet të kushtojë 1.10 dollarë.

Prandaj topi kushton gjysmën e parashikimit, ose 5 cent (dhe për këtë arsye vaska 1.05 dollarë).

Më shumë reflektim: pyetjes gjithashtu mund të përgjigjet duke vendosur një sistem ekuacionesh në dy të panjohura … Matematikanët mund të provojnë dorën e tyre për të arritur të njëjtin rezultat.

MAKINA

Më impulsivi me siguri do të jetë përgjigjur që 100 makineritë marrin 100 minuta për të bërë 100 copë. Por në këtë mënyrë rritja e numrit të makinave gjithashtu rrit kohën e prodhimit … në të vërtetë jo shumë efikase.

Liqeni me NINFEE

Përgjigje instinktive: 24 ditë, por do të ishte e pamundur sepse do të nënkuptonte që në ditën e 25-të zambakët e ujit nuk e mbulonin tërë liqenin, ndërsa pyetja specifikon që zgjatja e tyre dyfishohet çdo ditë.

Pra, përgjigjja e saktë është 47 ditë. Të nesërmen, në fakt, zambakët e ujit dyfishohen, duke mbuluar tërë liqenin.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.