Zjarret në Amazon: Reja e ndotjes së monoksidit të karbonit është e dukshme nga satelitët
30/08/2019 Shpërndaje

Zjarret në Amazon: Reja e ndotjes së monoksidit të karbonit është e dukshme nga satelitët

Jo vetëm zjarret, por edhe përqendrimet e larta të monoksidit të karbonit në zonat e prekura nga zjarret në Amazon mund të shihen nga imazhet satelitore. Një re e vërtetë që shpërndahet në atmosferë me pasoja jo vetëm për territoret në fjalë, por për të gjithë planetin.

Sistemi i Eksperimentit të Radiometrit Hapësinor të NASA-s në Stacionin Hapësinor (ECOSTRESS) ka kapur pamjet e zjarreve në rajonet Amazon të Brazilit dhe Bolivisë.

Qëllimi kryesor i sistemit ECOSTRESS është matja e temperaturës së zbuluar në sipërfaqen e tokës, por gjithashtu ofron informacione për fenomene që prekin planetin dhe prodhojnë nxehtësi, përfshirë shpërthimet vullkanike dhe zjarret.

ECOSTRESS zbuloi zjarret ende aktive në pyllin e Amazonës në 23 gusht. Imazhet mbulojnë një sipërfaqe prej rreth 5000 metra katrorë dhe tregojnë zona me ngjyra të ndryshme bazuar në temperaturën e regjistruar.

Në zonat me ngjyrë të kuqe, që korrespondojnë me Bolivinë Lindore dhe Brazilin verior, temperaturat e sipërfaqes kanë tejkaluar vlerat maksimale të matshme nga sensori i instrumentit, e barabartë me 104 ° C, ndërsa zonat më të errëta tregojnë tymin e dendur që rritet nga zjarret dhe që errësojnë flakët.

Retë e tymit të prodhuara nga djegia e bimëve janë të pasura me monoksid karboni.

Reja e gazit u zbulua gjithashtu nga instrumenti infra i kuq i Atmosferës i NASA (AIRS) i cili hartografoi zonën e prekur nga zjarret midis 8 dhe 22 gusht.

Në imazhe, zonat me ngjyrë të gjelbër karakterizohen nga një sasi monoksidi karboni që konsiderohet normale dhe e barabartë me rreth 100 pjesë për miliardë, ndërsa në të verdhë vlera rritet në 120 pjesë për miliardë dhe në zonat e kuqe arrin 160.

Reja e monoksidit të karbonit e treguar në imazhe është e vendosur në 5,500 metra dhe, siç përcaktohet nga vetë NASA:

Në lartësinë e madhe të hartuar në këto pamje, gazi ka pak efekt në ajrin që thithim; megjithatë, erërat e forta mund ta ulin atë atje ku mund të ndikojë dukshëm në cilësinë e ajrit. Monoksidi i karbonit luan një rol si në ndotjen e ajrit ashtu edhe në ndryshimin e klimës”, thuhet në faqen e internetit të Agjencisë Hapësinore.

Për më tepër, monoksidi i karbonit mund të vazhdojë në atmosferë deri në një muaj dhe të mbulojë distanca të mëdha: në imazhe shihet qartë lëvizja e tij që fillon nga Brazili, ku gjendet shumica e pyjeve të shiut, dhe më pas vazhdon drejt gjithë pjesës veriore të Amerikës së Jugut.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.