Të rinj që shpenzojnë mbi 7 orë në ditë në rrjete sociale: Fitohen mijëra euro? Është mundësi ekspozimi dhe punësimi? Apo varësi?
18/05/2023 Shpërndaje

Të rinj që shpenzojnë mbi 7 orë në ditë në rrjete sociale: Fitohen mijëra euro? Është mundësi ekspozimi dhe punësimi? Apo varësi?

Rrjetet sociale janë bërë një pjesë integrale e jetës së të rinjve sot. Në një botë të digjitalizuar, shumë prej nesh shpenzojnë orë të tëra në smartphone dhe në aplikacionet e rrjeteve sociale. Në fakt, sipas studimeve, studentët që nuk kanë një punë ose aktivitet fizik që i zë kohën shpenzojnë mesatarisht 7-8 orë në ditë në rrjete sociale.

Rafaela Xhaja ishte e ftuar ne IN Radio nga moderatori Ilir Kazaferi duke folur për temën “Ndikimi i rrjeteve sociale te të rinjtë” . Siç tregon studentja, rrjetet sociale janë një mundësi për të fituar para, sidomos për studentët që merren me marketing në këto platforma. Shumë të rinj hapin “live” dhe arrijnë të fitojnë shuma të konsiderueshme të para, duke marrë dhurata nga ndjekësit e tyre. Edhe pse shifrat janë modeste për studentët, duke bërë diferencën, ata mund të fitojnë disa qindra euro në muaj në varësi të videos që postojnë.

Megjithatë, rrjetet sociale nuk janë gjithmonë ashtu siç shfaqen. Siç tregon Rafaela, shumë njerëz vendosin të shfaqin një version të tyre më të mirë në rrjetet sociale, duke fshehur pjesën e tyre më dramatike. Për shembull, në Instagram, Facebook dhe TikTok, njerëzit shfaqin një jetë luksoze, duke fshehur anën e tyre të vërtetë. Në këtë mënyrë, rrjetet sociale mund të jenë një mjet për të ndërtuar një imazh të rremw dhe për të fshehur pjesën e tyre më të keqe.

Në përgjithësi, ndikimi i rrjeteve sociale te të rinjtë është shumë i madh. Ata janë nën ekspozizimin e vazhdueshëm të mesazheve dhe të informacioneve, duke ndikuar në mënyrën se si ata shohin botën dhe të tjerët. Por siç tregon Rafaela, është e rëndësishme që të rinjtë të jenë të vetëdijshëm për rolin që rrjetet sociale luajnë në jetën e tyre dhe të jenë të kujdesshëm në përdorimin e tyre.

Në përgjithësi, ndikimi i rrjeteve sociale në të rinj është një temë shumë aktuale dhe e diskutueshme. Rafaela Xhaja, një studente që merret me blogje në TikTok, na jep një vështrim të hollësishëm në botën e rrjeteve sociale dhe si ato ndikojnë në jetën e të rinjve.

Ndërsa rrjete sociale ofrojnë mundësi të shumta për të rinjtë, ata duhet të jenë të vetëdijshëm për rreziqet që mund të shoqërojnë eksponimin e tyre në internet. Një shfletim i shpejtë në komentet nën postimet në rrjete sociale tregon se kjo platformë është gjithashtu një vend ku mund të ndodhin shkelje të rënda të të drejtave të njeriut, përfshirë dhunën dhe urrejtjen online. Kjo është një nga arsyet pse është aq e rëndësishme që të rinjtë të kenë një ndërgjegjësim të lartë dhe të jenë të informuar për rreziket që rrjete sociale mund të sjellin.

Megjithatë, rrjete sociale mund të jenë edhe shumë të dobishme. Ata mund të jenë një mjet shumë i mirë për të lidhur miq të rinj dhe të ndajnë informacione dhe interesa të përbashkëta. Rrjete sociale janë gjithashtu një platformë e rëndësishme për të rinjtë për të shprehur mendimet dhe pikëpamjet e tyre dhe të ndikojnë në debatet publike.

Megjithatë, në fund të ditës, është thelbësore që të rinjtë të jenë të vetëdijshëm për ndikimin që rrjete sociale kanë në jetën e tyre. Ata duhet të jenë të vëmendshëm ndaj mundësive të ofruara nga rrjetet sociale dhe të kenë një qasje të urtë ndaj përdorimit të tyre. Kjo do të ndihmojë ata të sigurojnë një eksperiencë pozitive në internet dhe të shmangin rrezikun e ndonjë shkeljeje të të drejtave të tyre në rrjete sociale.

 “Ky projekt/aktivitet organizohet në kuadër të programit Tirana Kryeqyteti Evropian i Rinisë 2022 me mbështetjen financiare të Kongresit Rinor Kombëtar në bashkëpunim me Bashkinë Tiranë.”

#tirana  #youth  #EuropeanYouthCapital2022 #EYC2022  #ActivateYouth #EuropeanYearOfYouth  #NationalYouthCongress  #CityOfTirana

© 2023, Pozitivi. All rights reserved.