Studimi: Njerëzit që vazhdimisht vënë në dukje gabimet gramatikore janë të përçmuar
12/09/2019 Shpërndaje

Studimi: Njerëzit që vazhdimisht vënë në dukje gabimet gramatikore janë të përçmuar

A jeni një nga ata që dëshironi të komentoni anglishten e dikujt në mediat sociale, duke mos marrë parasysh faktin që anglishtja mund të mos jetë gjuha e tyre e parë? Epo atëherë, ju jeni mjaft i padrejtë.

Shkencëtarët kanë kryer studime që sugjerojnë që njerëzit që kritikojnë më shumë të tjerët për mënyrën se si shkruajnë nuk janë mendjemëdhenj dhe mund të jenë një person i përçmuar.

Një punim hulumtues i botuar në vitin 2016, në revistën PLOS One, nxjerr teorinë se personaliteti dhe karakteristikat e një personi në të vërtetë mund të përcaktojnë se si sillen ose komunikojnë në internet. Sipas autorit kryesor, Julia Boland, nga Universiteti i Miçiganit, personaliteti në të vërtetë vendos se si e interpretoni vetë gjuhën.

Punimi u bazua në një eksperiment, në të cilin 83 pjesëmarrës gjykuan një shkrimtar bazuar në ato që u prezantuan për të lexuar. Materiali i dhënë ishte një reklamë për një shtëpiake. Ato u redaktuan dhe kontrolluan gabime gramatikore dhe taktikat u shtuan, vetëm për të parë atë që lexuesit panë, analizuan, vëzhguan dhe besuan.

Këta 83 njerëz gjithashtu rishikuan postën elektronike bazuar në atributet e dërguesit dhe sa i zbatueshëm dhe i përshtatshëm ishte personi si familjar i shtëpisë. Këta njerëz pastaj u pyetën nëse gabimet e drejtëshkrimit dhe sintaksës i shqetësonin ata.

Pas kësaj, këta njerëz iu nënshtruan një Vlerësimi të Personalitetit, që përcaktoi se sa të hapur dhe të këndshëm dhe ekstravertë / introvertë ishin ndërsa komunikonin në internet. Përveç kësaj, ata u pyetën edhe për ditëlindjen, adresën dhe vendndodhjen. Gjithashtu se si e panë gjuhën, a ishte thjesht një mjet për komunikim, apo diçka më shumë?

Pasi të plotësoheshin këto, rezultatet e përgjithshme treguan se gabimet drejtshkrimore ishin padyshim një shqetësim. Por kishte disa tipe të personalitetit që e gjykonin shkrimin më ashpër se çdo gjë tjetër.

Ekstraktet nuk e panë shumë problem shkrimin. Ata donin të shkonin më thellë se ato gabime sipërfaqësore. Por introvertët i gjykuan aplikantët bazuar në gabimet e tyre drejtshkrimore.

Njerëzit që ishin më të ndërgjegjshëm, por jo aq të hapur, gjithashtu shqetësoheshin nga problemet në drejtshkrim, ndërsa njerëzit me personalitete më pak të pëlqyeshme fyheshin nga gabimet gramatikore. Njëri nga studiuesit shkroi se kjo mund të ndodhte sepse njerëzit që nuk ishin më të hapur e kishin më të vështirë të devijonin nga norma.

Edukimi ose mosha e dikujt nuk u mor në konsideratë. Një problem tjetër me hulumtimin ishte se kampioni ishte i vogël. Pra, ne nuk duhet ta marrim atë shumë seriozisht. Përkundrazi, duhet të presim derisa studiuesit të lidhin pikat me madhësi më të mëdha të mostrës dhe të dalin në një përfundim të duhur.

Mbetet e vërteta që janë gabime njerëzore dhe nëse gjykoni inteligjencën e dikujt bazuar në atë, ju jeni një njeri i cekët. Mos u bëni ai lloj njeriu.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.