Studimi: Njerëzit e shëndetshëm humbasin më shumë ushqim
21/04/2018 Shpërndaje

Studimi: Njerëzit e shëndetshëm humbasin më shumë ushqim

Duket se zakonet tuaja të të ngrënit shëndetshëm mund të ndikojnë në mjedis në mënyrë negative. Një studim i ri zbuloi se amerikanët humbin gati një gjysmë kile ushqim për person çdo ditë, dhe ata me dieta me cilësi më të lartë janë shkelësit më të këqij.

Hulumtimi, i publikuar nga USDA, Universiteti i Vermontit dhe Universiteti i New Hampshire, zbuloi se mes viteve 2007 dhe 2014, konsumatorët amerikanë humbën gati 150,000 ton ushqime në ditë, e cila perfshin rreth 30 për qind te kalorive mesatare ditore të konsumuara nga të gjithë amerikanët.

Hulumtuesit kategorizuan mbetjet në 22 grupe të ndryshme ushqimore dhe gjetën se fruta, perime dhe pjata të përziera të frutave dhe perimeve janë humbur më së shumti, duke barazuar 39 përqind të totalit, pasuar nga qumështra 17 përqind dhe enët e mishit me 14 përqind.

“Dieta me cilësi më të lartë kanë sasi më të madhe të frutave dhe perimeve, të cilat po treten në sasi më të mëdha sesa ushqime të tjera”, tha bashkëautori i studimit Meredith Niles, profesor në Universitetin e Vermontit. “Ushqimi i shëndetshëm është i rëndësishëm dhe sjell shumë përfitime, por ndërsa ndjekim këto dieta, duhet të mendojmë shumë më me vetëdije për mbeturinat ushqimore”.

Për të përcaktuar rezultatet e tyre, autorët e studimit përdorën të dhënat e disponueshme të mbeturinave ushqimore dhe llogarisnin sasinë e tokës bujqësore që përdorej për të prodhuar ushqim të tretur. Më pas ata vlerësuan sasinë e inputeve bujqësore që kërkohen për të prodhuar ushqimin e pastruar, duke përfshirë ujin për ujitje, pesticidet dhe plehrat.

Megjithatë rezultatet e këtij studimi nuk janë një justifikim që njerëzit të fillojnë të hanë ushqime të shpejta dhe jo te shendetshme, kërkuesit duan që njerëzit të mbajnë në mendje ndikimin që kanë në mjedis para se të hedhin thasët me mbetje.

“Mbeturinat ushqimore janë një çështje që luan role te rendesishme. Duke parë në mënyrë holistike ato do të bëhen gjithnjë e më të rëndësishme për gjetjen e mënyrave të qëndrueshme për të përmbushur nevojat e një popullsie botërore në rritje “, tha në një deklaratë autori kryesor Zach Conrad në Qendrën e Kërkimit të Ushqimit të ARS Grand Forks.

© 2018, Pozitivi. All rights reserved.