Shkenca që qëndron pas ëndërrimit të kthjellët
30/09/2019 Shpërndaje

Shkenca që qëndron pas ëndërrimit të kthjellët

Në ëndrrat e kthjellta, ëndërrimtari e kupton se po ëndërron, ndërsa qëndrojnë në gjumë. Cila është shkenca që qëndron pas këtij fenomeni ndërgjegjës intrigues?

Në mënyrë tipike, kur ëndërrojmë, nuk jemi të vetëdijshëm se po ëndërrojmë dhe ngjarjet, personazhet dhe mjediset më të pamundura për ne duken të vërteta.

Por disa prej nesh e kuptojnë se jemi në ëndërr ndërsa po ëndërrojmë. Ky fenomen quhet “ëndërrimtar i kthjellët”, dhe ka ngjallur interesin e studiuesve dhe të publikut.

Mësoni të kontrolloni aspektet e ëndrrave tuaja mund të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për të eksploruar aktivitete që nuk mund të bënit kurrë në jetën reale, përballjen dhe tejkalimin e frikës dhe të mësoni më shumë për nënndërgjegjen tuaj.

Në një veçori të mëparshme speciale në Lajmet Mjekësore Sot, ne kemi sqaruar se cilat janë ëndrrat e kthjellta, kemi folur për disa teknika që mund të aplikoni për t’i arritur ato dhe pamë nëse ka ndonjë rrezik që lidhet me këtë praktikë.

Në këtë artikull, ne e marrim një hap më tej, duke parë disa nga shkencat që qëndrojnë pas ëndrrës së kthjelltë.

Sa të zakonshme janë ëndrrat e kthjellta?

Mbetet e paqartë se sa njerëz përjetojnë ëndrra të kthjellta, por studiuesit kanë dhënë vlerësime të përafërta bazuar në raportet personale të cilat i kanë arritur përmes studimeve të tyre.

Imazhi i tërheqësit të ëndrrave;

Rreth 50% e njerëzve kanë pasur një ëndërr të kthjellët të paktën një herë në jetën e tyre.

Një studim i vitit 2017 i botuar në revistën Imagination, Cognition and Personalality: Ndërgjegjësimi në Teori, Studim dhe Praktikë Klinike iu referua vlerësimeve që sugjerojnë se në një popullatë përfaqësuese, 51% e individëve kishin përjetuar një ëndërr të kthjellët të paktën një herë në jetën e tyre, dhe rreth 20% përjetuan ëndrra të kthjellta të paktën një herë në muaj.

I njëjti studim vëren se njerëzit kanë më shumë të ngjarë të përjetojnë ëndrra të kthjellta spontane në fëmijërinë e tyre, duke filluar nga rreth 3 dhe 4 vjeç. Sidoqoftë, gjasat e ëndërrimit të kthjellët fillojnë të bien në adoleshencën e hershme.

“Pas moshës 25 vjeç, fillimi spontan i ëndërrimit të kthjellët duket të jetë shumë i rrallë”, shkruajnë autorët e studimit.

Studiuesit hetuan nëse tiparet e personalitetit mund të ndihmojnë në parashikimin e gjasave të një personi për të përjetuar ëndrra të kthjellta.

Studimi zbuloi se hapja ndaj një përvoje lidhet pozitivisht me frekuencën e kthjellët të ëndërrimeve.

Studimi gjithashtu identifikoi se neurotizmi – një faktor personaliteti që shpesh paraqet si humor të fortë, ankth dhe depresion – kishte shoqata me një frekuencë më të lartë të ëndrrave të kthjellta.

Denholm Aspy, Ph.D., i cili hulumton ëndërrimin e kthjellët, foli për MNT dhe sugjeroi që disa faktorë neurofiziologjikë ose neurokimikë gjithashtu mund ta bëjnë një person më të predispozuar të përjetojë ëndrra të kthjellta spontane.

Personi i shtrirë përtej shtratit; Disa studime kanë gjetur një korrelacion midis ëndërrimit të kthjellët dhe paralizës së gjumit.

Më shpesh sesa jo, ëndrra e kthjellët ndodh gjatë fazës së gjumit REM (lëvizje e shpejtë e syrit), e cila është edhe kur ndodhin shumë ëndrra të rregullta. Është e mundur që veçantitë neurokimike mund të luajnë një rol në “ndezjen” e pjesëve të vetëdijës sonë kur ato në përgjithësi do të “fiken”.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.