“Rreziku” nga lajmet pozitive
22/01/2020 Shpërndaje

“Rreziku” nga lajmet pozitive

Video e një babai duke luajtur me fjalin e tij, ose e një projekti bamirësie riciklimi mbledh menjëherë mijëra pëlqime në rrjete sociale. Komentet janë të ngjashme pavarëisht nga vendi dhe gjuha ku postohet lajmi pozitiv “Më në fund disa lajme të mira për një ndryshim” dhe “Ne kemi nevojë për më shumë histori si kjo!” Dhe “Besimi në njerëzimin u rikthye!”

Por dhe lajmi i një oficeri policie duke shkelmuar një të ri jashtë në rrugë një ceremonie të diplomimit të shkollës së mesme mund të grumbullojë 41,000 mospëlqime  në dy ditë .Këto reagime tregojnë se disa lajme janë me të vërtetë të panevojshme e negative, dhe ne kemi nevojë për një antidot ndaj helmit të tyre.

Shkruani “lajme pozitive”

 ​​Një trend ky në rritje që ka nisur të shtohet si kategori në shumë portale të njohura ndërkombëtare.. Rrjeti Good Neës, një media  në internet që ka 585,000 pëlqime në Facebook, u krijua në 1997 nga themeluesi Geri Ëeis-Corbley “sepse media nuk arriti të raportojë lajmet pozitive”. GNN thotë se tregimet e saj janë “frymëzuese” për lexuesit e tyre, megjithëse na mbetet të imagjinojmë vetëm atë që frymëzohen të bëjnë. Një faqe e parë tipike GNN mund të përfshijë histori për një shpëtim të kafshëve, një anekdotë për ruajtjen e mjedisit, një person të pastrehë që po përjeton një reshje të papritur, ose një fëmijë që filloi biznesin e tij.

Lajmet pozitive kategorizohen jo vetëm nga përmbajtja, – nuk është thjesht që ka ndodhur një gjë e bukur, por thënë se diçka e bukur na jep shpresë për të ardhmen e njerëzimit, të cilën ne jemi diku tjetër. Dhe kjo, për kërkuesit e lajmeve pozitive, është pikërisht çështja. Media mund të paraqiste histori në një mënyrë më interesante, por në vend të kësaj dëshiron të na “godasë” direkt me tituj bombastikë. Kjo është e vërteta sot. Por për konsumatorin e lajmeve pozitive çështja nuk është një titull melodramatik këtu ose atje. Përkundrazi, dashnori i lajmeve pozitive beson se lajmi i drejtpërdrejtë nuk është thjesht negativ, por në thelb i rremë, dhe lajmet pozitive bëjnë më shumë sesa ta bëjnë një lexues të ndjehet mirë, ai jep një të vërtetë themelore.

Idetë për motivimin dhe veprimin individual, sesa rrethanat shoqërore ose vullnetin politik, janë me të vërtetë gjenezë e kurimit të lajmeve pozitive. Kritikët e të ashtuquajturit hiper-negativitet të studimeve të lajmeve tregojnë se tregimet e pakënaqura krijojnë depresion dhe apatizëm te lexuesit, por ky arsyetim sugjeron që njohja e një problemi është e padobishme nëse nuk frymëzon punë drejt zgjidhjes. Dhe raportimi pozitiv, në prezantimin e tij të problemeve jo vetëm të zgjidhshme, por aktualisht duke u zgjidhur, mund të jetë po aq demotivues. Për shembull, lajmi pozitiv i The Guardian ose seksioni “gazetari konstruktive”, The Upside, kohët e fundit paraqiti një histori për një 14-vjeçar peruan, i cili themeloi një bankë për fëmijë që u jep mikro/kredi fëmijëve që mbledhin mbeturina për riciklimin. Ky artikull plotëson dy kritere kryesore kryesore pozitive: zgjidhje mjedisore dhe njerëz të varfër që ndihmojnë veten e tyre. Sidoqoftë, si shumë përmbajtje “inspiruese”, efekti tek lexuesi lehtë mund të jetë po aq de-motivues, sepse çfarë veprimi duhet të ndërmerret? Fëmijët peruanë po bëjnë shumë mirë. Ata kanë një bankë për plehra tani?

Lajmet pozitive shpesh lavdërohen për frymëzimin e besimit, dhe nëse me besim fetar kërkojmë histori lartësuese, kjo nuk është ndoshta një rastësi; fjala ungjill vjen nga fjalët Greke dhe Angleze e Vjetër për lajme të mira. Shumë nga përkthimet më të njohura moderne të Ungjijve kanë Jezusin duke u dhënë ‘lajme të mira’ atyre që takon gjatë udhëtimeve të tij.

Libri “Hebrenjve 4”, të shkruar diku në shekullin pas vdekjes së Krishtit, paralajmëron të krishterët e rinj të mos e shpërfillin “lajmin e mirë” siç bënë paraardhësit e tyre izraelitër. Lexuesit e lajmeve pozitive shpëtohen, në një farë kuptimi, nga dëshpërimi dhe nga impulset e tyre drejt negativitetit egoist.

Në fillim të vitit të kaluar, National Revieë Online publikoi një pjesë nga ikona e djathtë Ben Shapiro, “2018 është një kohë e shkëlqyeshme për të jetuar”, një përgjigje ndaj diskutimit të majtë për pabarazinë në rritje të të ardhurave. Shapiro shkruan për udhëtimin e tij të fundit për të mbajtur një fjalim mootivues në një shtet tjetër. Ai renditi 21 produkte dhe shërbime që e pasuruan përvojën e tij së bashku me datat që u shpikën. Më e vjetra është furça e tij elektrike e dhëmbëve dhe më e fundit është MacBook Pro i tij.

Shapiro argumenton se cilësia jonë e jetës është duke u përmirësuar gjatë gjithë kohës: ne kemi, mesatarisht, shtëpi më të mëdha dhe jetë më të gjatë se gjyshërit tanë. Për Shapiro, pretendimi se amerikanët janë më keq se sa ishin në vitin 1970 mund të kundërshtohet nga një inventar i arkave tona elektronike elektronike. Kështu që ju thoni se paga e vërtetë ka rënë. Epo, a zotëron një iPhone?

Pra cdo emocion negativ është armiku, qoftë dëshpërimi për klimën apo dyshimi i madh që fjalët e tua po shkaktojnë dëm të vërtetë për të tjerët. Nëse dëshiron të jesh i lumtur, bëhu i lumtur.

Mundohuni të jeni të lumtur.

Praa, a je i lumtur?

Varet nga ty.

Shkruar nga: Joanna Mang

Shkruar për: Theoutline.com

Përshtatur nga: Pozitivi.org

© 2020, Pozitivi. All rights reserved.