Një raport shqetësues zbulon se sa aktivistë vriten çdo javë për mbrojtjen e planetit
23/08/2019 Shpërndaje

Një raport shqetësues zbulon se sa aktivistë vriten çdo javë për mbrojtjen e planetit

Mbrojtja e planetit është bërë një aktivitet i rrezikshëm: raporti vjetor i OJQ-së Dëshmitar Global ka zbuluar se sa njerëz vriten çdo javë në të gjithë botën për mbrojtjen e Tokës.

Përveç të dhënave për vrasjet, OJQ-ja gjithashtu mblodhi kërcënime dhe sulme tinëzare nga qeveritë dhe aktorë të tjerë kundër aktivistëve të mjedisit.

Sipas të dhënave të publikuara nga organizata, në vitin 2018, 164 ambientalistë u vranë në të gjithë botën: tre vrasje në javë dhe me siguri shifra është e nënvlerësuar.

Një numër i panjohur aktivistësh të tjerë janë heshtur nga kërcënimet, paditë dhe arrestimet. Ambientalistët fajësohen për përpjekjen për të mbrojtur ekosistemet, mbrojtjen e popujve indigjenë dhe ruajtjen e burimeve mjedisore të konsumuara nga bujqësia, minierat dhe industria intensive.

Ndër vendet në krye të renditjes të nxjerrë nga Global Witness janë Filipinet, Kolumbia, India dhe Brazili ku 30, 24, 23 dhe 20 vrasje u regjistruan përkatësisht në një vit të vetëm.

Në Brazil, ka pasur një ulje të vogël të vrasjeve, por aktivistët mbeten jashtëzakonisht të prekshëm për shkak të politikave të Bolsonaro.

Presidenti i ri brazilian në fakt po anulon mbrojtjet kundër pyllit të Amazonës dhe po inkurajon shpyllëzimet e paligjshme për të lehtësuar aktivitete të tilla si bujqësia, blegtoria, tregtia e drurit dhe minierat.

Aktivistët më të prekur janë ata që janë duke luftuar kundër industrisë së minierave: 43 ambientalistë u vranë për përpjekjen për të mbrojtur planetin tonë nga dëmtimet e shkaktuara nga minierat dhe për të mbrojtur vendasit nga pushtimi i minatorëve.

Klima për aktivistët e mjedisit bëhet gjithnjë e më e rrezikshme: ata që mbrojnë planetin, përfshirë shumë njerëz indigjenë, kërcënohen, akuzohen për terrorizëm dhe etiketohen si kriminelë përmes fushatave të njollosura që çojnë në dhunë, arrestime dhe procedime ligjore.

Nga ana e tyre, ambientalistët kanë frikë të shkojnë në polici për të raportuar kërcënimet që marrin, sepse ata dinë për ekzistencën e urdhër-arresteve ndaj tyre.

Joel Raymundo, nga lëvizja Guatemala e rezistencës paqësore kundër ndërtimit të digave hidroelektrike në tokat indigjene, i tha Global Ëitness:

Ata thonë se ne jemi terroristë, kriminelë, vrasës dhe kemi grupe të armatosura këtu, por në realitet ata vetëm na vrasin.

Problemi, sidoqoftë, nuk është i kufizuar vetëm tek popujt indigjenë: Global ka nxjerrë në pah edhe dënimet veçanërisht të rrepta të burgut, të lëshuara kundër protestuesve në Mbretërinë e Bashkuar, në Shtator.

Në Shtetet e Bashkuara, protestuesit e mjedisit quhen terroristë ekonomikë. Situata është e tmerrshme dhe e pabesueshme, pasi problemet mjedisore na shqetësojnë të gjithëve dhe është detyrë e të gjithëve të mbrojmë si planetin ashtu edhe njerëzit që luftojnë çdo ditë për ta mbrojtur atë.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.