Gjendet ‘kura’, si të pakësosh ankthin për 10 minuta
17/08/2018 Shpërndaje

Gjendet ‘kura’, si të pakësosh ankthin për 10 minuta

Dy studime të kohëve të fundit sugjerojnë se paksa 10 minuta ecje të shpejtë dhe meditim mund të përmirësojnë gjendjen tuaj. Meditimi madje mund të ketë disa avantazhe mbi ecjen për të reduktuar ankthin.

Një studim i botuar në Perspektivat e Promovimit të Shëndetit shqyrtoi efektet e ecjes dhe të meditimit në gjendjen e të rinjve të rritur, të cilët kishin një moshë mesatare prej 21. Studimi krahasoi efektet e dhjetë minutave të ecjes së shpejtë, meditimit dhe të qënruarit ulur. Studimi matur tre fusha të humorit: depresioni /brengosja, zemërimi/armiqësia, dhe lodhje. Dhjetë minuta meditimi ulën totalin e depresionit, zemërimit dhe lodhjes në mënyrë të konsiderueshme. Ecja dhe meditimi ulën rezultatet për lodhjen.

Një studim tjetër, në Revistën Amerikane të Promovimit të Shëndetit, zbuloi se meditimi është një komponent kyç. Hulumtuesit matën ankthin e të rriturve të cilët kishin një moshë mesatare prej 21 vjeç dhe zbuluan se vetëm 10 minuta meditim, si dhe ecja para ose pas meditimit ulnin ndjeshëm ankthin. Megjithatë, ecja pa meditim nuk ndryshoi ankthin.

Hulumtimet sugjerojnë se nëse dikush ndihet i shqetësuar, ecja e shpejtë e kombinuar me meditimin mund të jetë e dobishme. Edhe 10 minuta mund të bëjë një ndryshim të vërtetë në gjendjen shpirtërore dhe ankthin tuaj. Për njerëzit e rinj në praktikë, meditimi mund të tingëllojë si frikësues. Shumë veta kanë idenë se meditimi do të thotë që dikush duhet të “zbrazë” mendjen ose ta lërë “bosh” – ose që duhet të jeni në një dhomë të të zbrazët të ulur në një jastëk për ta bërë këtë. Asnjëra nga kërkesat për të filluar praktikën e meditimit.

Është normale të kesh shkëputje dhe mendime kur fillon të meditosh. Çështja kryesore është që të lejoni veten t’i vëreni, t’i lini ato ose ta përcjellni vëmendjen tuaj me butësi në një pikë kryesore, siç është fryma juaj në një meditim të vetëdijshëm të fokusuar si ndërgjegjja e frymëmarrjes.

© 2018, Pozitivi. All rights reserved.