Skocia ndalon me ligj shuplakat ndaj fëmijëve. Është vendi i 58-të në botë
05/10/2019 Shpërndaje

Skocia ndalon me ligj shuplakat ndaj fëmijëve. Është vendi i 58-të në botë

Në Skoci një ligj i ri parashikon ndalimin e gjuajtjes së fëmijëve me shuplakë. Ky komb bëhet kështu vendi i parë në Mbretërinë e Bashkuar që ndalon ndëshkimin trupor duke e bërë atë në mënyrë të efektshme një vepër penale.

Skocia, megjithatë, nuk është vendi i parë evropian ose jo-evropian që ka bërë një zgjedhje të tillë. Ne kemi folur tashmë për Francën, ku një rregull i ngjashëm u aprovua disa muaj më parë. Ndërsa në vende të tilla si Suedia, Finlanda, Tunizia, Polonia dhe shumë të tjera, ndalimi i përdorimit të duarve ndaj fëmijëve tashmë ka qenë aktiv për disa kohë.

Edhe Uellsi duket se do të prezantojë një rregull të ngjashëm ndërsa për momentin nuk pritet që Anglia ose Irlanda Veriore të ndjekin shembullin e vendeve të lartpërmendura.

Ndalimi i çdo lloj ndëshkimi fizik për fëmijët u mbështet në mënyrë dërrmuese nga Parlamenti Skocez me 84 vota pro dhe 29 kundër dhe, pasi të jetë në fuqi, ai do të ndryshojë legjislacionin aktual që parashikon për prindërit dhe kujdestarët mundësinë e përdorimit të forcës fizike “të arsyeshme” për të disiplinuar fëmijët e dikujt.

Për këtë propozim në Skoci ishte deputeti John Finie i cili tha se këto lloj ndëshkimesh nuk bëjnë asgjë tjetër përveçse mësojnë fëmijët se “forca është e drejtë” ndërsa ndalimi “do të dërgonte një mesazh të fortë se dhuna nuk është kurrë e pranueshme në asnjë kontekst”.

Siç kanë kuptuar edhe në Skoci, ndëshkimi fizik dëmton fëmijët, nuk është një formë efektive e disiplinës dhe në disa raste mund të shndërrohet në abuzim fizik. Ligji i ri bën të mundur ndjekjen penale të prindërve që godasin me grep, godasin me dorë ose me një mjet, godasin apo tundin fëmijët por është gjithashtu e ndaluar t’u tërheqin flokët, si dhe t’i detyrojnë të vegjlit të qëndrojnë në pozicione të pakëndshme.

Sidoqoftë, ndalimi është akoma shumë i kritikuar dhe, sipas sondazheve, shumica e popullatës nuk do të pajtohej me atë që u vendos nga parlamenti i tyre.

Ata që kundërshtojnë ligjin e ri janë të bindur se ndëshkimi i vogël trupor nuk mund të bëjë dëm afatgjatë për një fëmijë, por shumë psikologë edukativë nuk pajtohen. Për më tepër, druhet se dispozita mund të kriminalizojë gjithashtu “prindërit e mirë” përballë një “dënimi të arsyeshëm”.

Në Shqipëri nuk ka ende një ligj të saktë për të ndaluar ndëshkimin trupor ndaj fëmijëve.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.