Rrjedhat dhe përrenjtë e malit marrin frymë: Ato lëshojnë më shumë CO2 nga sa mendohej
28/10/2019 Shpërndaje

Rrjedhat dhe përrenjtë e malit marrin frymë: Ato lëshojnë më shumë CO2 nga sa mendohej

Rrjedhat malore lëshojnë një sasi të mëdha të CO2. Për herë të parë, shkencëtarët kanë matur sasinë totale të emetimeve të dioksidit të karbonit nga përrenjtë në të gjithë botën, duke treguar se sa e rëndësishme është të përfshihen rrjedhat malore në vlerësimet globale të ciklit të karbonit.

Malet mbulojnë 25% të sipërfaqes së tokës dhe rrugët ujore që kullojnë këto male përfaqësojnë mbi një të tretën e rrjedhës globale. Por roli i luajtur nga rrymat malore në rrjedhat globale të karbonit nuk është vlerësuar ende: deri më tani, në fakt, shkencëtarët janë përqendruar kryesisht në rrjedhat ujore dhe lumenjtë në rajone tropikale me lartësi të ulët.

Tani, Åsa Horgby, student i doktoraturës në Stream Biofilm dhe Laboratori i Kërkimit të Ekosistemit (SBER) i EPFL, së bashku me një ekip shkencëtarësh ndërkombëtarë kreu studimin e parë në shkallë të gjerë të emetimeve të CO2 nga rrjedhat malore dhe rolin e tyre në flukset globale të karbonit.

Së bashku, ata zbuluan se këto prurje kishin një normë mesatare më të lartë të emetimit të CO2 për metër katror sesa në lartësi më të ulëta, pjesërisht për shkak të turbullirave shtesë të shkaktuara nga rrjedhja e ujit përgjatë shpateve malore. Prandaj, edhe nëse këto prurje përfaqësojnë vetëm 5% të sipërfaqes globale të rrjeteve të lumenjve, ato me siguri përfaqësojnë 10% deri 30% të emetimeve të CO2 nga këto rrjete.

Ekipi i hulumtimit u tërhoq në një studim të publikuar në shkurtin e kaluar në Nature Geos علوم, i cili zbuloi se normat e shkëmbimit të gazit përmes ndërfaqes ajër-ujë në rrjedhat malore ndodhin 100 herë më shpejt sesa mendohej më parë. Duke u nisur nga rrjedhat malore në Kanton Valais, studiuesit e EPFL ishin në gjendje të përmirësojnë një metodë llogaritjeje që më parë ishte standard.

Në studimin e tyre të ri, shkencëtarët mblodhën të dhëna të mëdha mjedisore nga përrenjtë që kullojnë vargjet kryesore malore në botë, duke u përqëndruar në veçanti në vetitë e tyre hidrologjike dhe gjeomorfologjike, si dhe në përmbajtjen e karbonit organik të tokës brenda pellgjeve. Kështu që ata përdorën këto të dhëna të mëdha për të zhvilluar një model për të vlerësuar emetimet natyrore të CO2 nga mbi 1.8 milion rrjedhave malore në të gjithë botën.

Gjetjet e shkencëtarëve tregojnë se CO2 vjen nga burimet gjeologjike, pasi shkëmbi karbonat dominon gjeologjinë në shumë rajone të botës. Këto shkëmbinj u formuan nga komponentët “skeletorë” të mikroorganizmave detarë që jetuan miliona vjet më parë kur Toka ishte e mbuluar kryesisht nga oqeanet.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.