NOMOFOBIA: ANKTHI I MUNGESËS SË CELULARIT DHE EFEKTET PSIKOLOGJIKE
24/08/2023 Shpërndaje

NOMOFOBIA: ANKTHI I MUNGESËS SË CELULARIT DHE EFEKTET PSIKOLOGJIKE

Mijëra abonentë kanë mbetur pa akses në telefonat e tyre mobile për shumë orë. Kjo për shkak të një problem teknik të kompanisë ONE Mobile. Po çfarë do të thotë të mbetesh pa akses në telefonin celular? Të gjithë janë stresuar apo shqetësuar pasi komunikimi i përditshëm tashmë përfshin edhe telefonat mobile. Por poër disa shkon edhe përtej, duke shkaktuar  Nomofobi.

Çfarë është Nomofobia?

Në një epokë ku teknologjia është përditësimi i përditshëm, një shqetësim i ri është ngritur në skenë: Nomofobia, ose ankthi i mungesës së një telefoni celular funksional. Ky term, i shkurtuar për “no-mobile-phone fobia”, përshkruan një ndjesi të pashpresë dhe ankthi të shkaktuar nga mosqëndrimi i telefonit celular në dorë. Shpesh kjo ankth lidhet me përdorimin e tepruar të medias dixhitale dhe ka ndikim në shëndetin mendal të individëve. Artikulli sjell një shpalosje të gjerë të fenomenit të Nomofobisë dhe efekteve psikologjike të saj.

Rritja e përdorimit të telefonave celularë dhe një ankth i ri

Që nga viti 2005, përdorimi i telefonave celularë është rritur ndjeshëm, veçanërisht në kontinentin evropian dhe aziatik. Kjo rritje ka sjellë me vete një ankth të ri, të njohur si Nomofobia. Kjo lloj varësie ngjan në shumë karakteristika me varësinë nga substanca narkotike. Lidhja e celularëve me internetin është një prej shkaqeve kryesore të Nomofobisë, duke e bërë këtë ankth një sfidë moderne.

Simptomat dhe Shenjat e Nomofobisë

Një person që vuan nga Nomofobia përjeton ankth dhe stres kur nuk ka qasje në celular. Ky person ndihet i pamundur të ndahet nga telefoni dhe shpesh e mban atë pranë. Simptomat e tjera përfshijnë mungesën e gjumit, përdorimin e celularit për të mbrojtur veten nga komunikimi social dhe shqetësimin për mos humbjen e ndonjë mesazhi apo thirrje. Gjithashtu, ka pasur ndikim në marrëdhëniet njerëzore, duke u zëvendësuar komunikimin fytyrë për fytyrë me komunikim teknologjik.

Faktorët psikologjikë dhe efektet e nomofobisë

Faktorë psikologjikë si shtimi i ankthit, ulje e vetëvlerësimit dhe lidhjet të pasigurta mund të shkaktojnë Nomofobinë. Njerëzit që ndjehen të pasigurt përdorin celularin për të ndihmuar në lidhjet emocionale. Megjithatë, përdorimi i tepruar i celularit mund të shkaktojë vështirësi financiare dhe ndikim negativ në gjumë dhe vetëvlerësim.

Rrezatimi në shoqërinë e sotme

Studimet tregojnë se Nomofobia ka më shumë ndikim te të rinjtë dhe adoleshentët. Për këtë grupmoshë, mungesa e celularit shkakton ankth dhe stres. Përveç kësaj, Nomofobia ka lidhje me shqetësimet sociale, ankthin dhe varësinë nga komunikimi virtual.

Efektet në përdorimin e telefonave celularë

Efektet e Nomofobisë përfshijnë përdorimin e tepruar të celularit, përdorimin në vende ku është ndaluar, si dhe përdorimin e celularit ndërsa drejton. Kjo sjellje ka ndikim negativ në marrëdhëniet shoqërore dhe mund të sjellë pasoja negative për shëndetin fizik.

Nomofobia është një sfidë e re e shoqërisë moderne. Teknologjia ka sjellë kënaqësi dhe mundësi të reja, por edhe sfida të reja për shëndetin mendal dhe emocional të individëve. Duke ndërgjegjësuar mbi këtë fenomen dhe efektet e tij, mund të ndihmojmë në menaxhimin e përdorimit të shëndetshëm të teknologjisë dixhitale.

© 2023, Pozitivi. All rights reserved.