Mrekullitë e vallëzimit, pse na bën të ndihemi mirë
26/01/2019 Shpërndaje

Mrekullitë e vallëzimit, pse na bën të ndihemi mirë

Paraardhësit i pikturonin muret e shpellës me fotografi të kërcimtarëve. Edhe foshnjat instinktivisht hidhen kur dëgjojnë muzikë. Vallëzimi të bën të ndihesh mirë dhe nuk ka kulturë në tokë që nuk posedon një thirrje për të kërcyer.

Një akt i thjeshtë fizik ka aftësinë të na ngrejë humorin. Arsyet, thonë psikologu i vallëzimit Dr Peter Lovatt nga Universiteti i Hertfordshire, janë të ndryshme. “Vallëzimi na stimulon fizikisht dhe emocionalisht, ndërkohë që ka elemente njohëse dhe shoqërore në të”, shpjegon ai.

“Ka lëshim shumë më të madh të endorfineve kur kërceni se gjatë formave të tjera të stërvitjes; gjithashtu lidhet me qendrat emocionale në tru. Për shumë njerëz vallëzimi bën një lëshim emocional, shpesh kjo është lumturi e pakomplikuar, ndërsa disa mund t’i bëjë të qajnë”.

Eksperimentet kanë provuar se vallëzimi ka përfitime njohëse. Studiuesit e Universitetit në York dhe Sheffield morën një grup njerëzish dhe e dërguan secilin prej tyre në një laborator ku u luajt muzikë për pesë minuta. Secili duhej të zgjidhte një nga tre opsionet: të ulesh e të dëgjosh në heshtje muzikën, të ecësh në biçikletë stërvitjeje gjatë dëgjimit ose të ngrihesh e të kërcesh.

Dr Lovatt thotë: “Vallëzimi të bën të ndihesh mirë, sepse ju bën të ndiheni të gjallë. Të gjithë ata që zgjodhën të kërcejnë shfaqën aftësi më të mira për zgjidhjen e problemeve më pas. Ky studim i njëjtë zbuloi gjithashtu se niveli i humorit të kërcimtarëve u rrit. Se vallëzimi së bashku me muzikën edhe për pesë minuta mund të rrisë lumturinë dhe të përmirësojë modelet krijuese të të menduarit”.

Vallëzimi gjithashtu përmirëson hapësirën e informimit.  Një përfitim tjetër është se ndihmon në uljen e niveleve të kortizoli, një hormon stresi. “Kjo është një arsye tjetër pse ju bën të ndiheni të lumtur dhe më të relaksuar. Jeta moderne na ka shkëputur nga trupi, sepse kalojmë shumë kohë të ulur, duke iu bashkuar teknologjisë”, thotë eksperti i stërvitjes Matt Roots.

Një tjetër e mirë që vjen prej vallëzimit është elementi social. “Është vërtetuar shkencërisht se vallëzimi ndihmon me lidhjen sociale. Vallëzimi sjell njerëzit në hapësirën shoqërore ku mund të punojnë në një aktivitet të kënaqshëm të përbashkët”, shpjegon Dr Lovatt.

Ky element ndërveprimi mund të jetë një pikënisje e mrekullueshme për njohjen e njerëzve. Mund të ecni në një klasë vallëzimi, duke mos njohur një shpirt tjetër dhe shpejt të zbuloni se vallëzimi, në çfarëdo niveli, është një mënyrë e mrekullueshme për të inkurajuar ndërveprime pozitive.

“Është diçka që mund të shijoni në çdo moment të jetës, pa marrë parasysh se çfarë aftësie keni. Vallëzimi na bën të ndihemi mirë, sepse, mbi të gjitha, është një kënaqësi kaq e madhe”, thonë studiuesit.

 

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.