70% e kompanive fshehin lidhjen e tyre me shpyllëzimin
18/07/2019 Shpërndaje

70% e kompanive fshehin lidhjen e tyre me shpyllëzimin

Shpyllëzimi në botë: sa janë transparente kompanitë që merren me ndikimin më të madh mjedisor? Pak, nëse jo shumë pak: transparenca e korporatave në shpyllëzimet është duke mbetur prapa çështjeve të tjera mjedisore, siç janë ndryshimet klimatike dhe siguria e ujit (të dyja 43% janë të qëndrueshme).

Kjo është ajo që del nga raporti i ri i botuar nga CDP, platforma globale e raportimit mjedisor që grumbullon të dhëna çdo vit nga më shumë se 7 mijë kompani dhe nga të cilat del se shumica e kompanive të mëdha nuk e komunikojnë ndikimin e aktiviteteve të tyre në shpyllëzimet globale dhe nuk e miraton masat e duhura për mbrojtjen e pyjeve. Midis tyre, Ferrero SpA dhe Mondelez dallojnë.

Të dhënat tregojnë se më shumë se 1,500 kompani kanë një ndikim të rëndësishëm në shpyllëzimin ose se ata mund të përballen me rrezikun e shpyllëzimit mjedisor dhe se në vitin 2018 ata janë ftuar nga investitorët dhe organizatat e mëdha blerëse për të komunikuar informacionin për vëmendjen në pyje. Megjithatë, 70% nuk ​​kanë dhënë detaje mbi elementët kryesorë përgjegjës për shpyllëzimin: dru, vaj palme, bagëti dhe soje.

Është e qartë se rëndësia e ruajtjes së pyjeve nuk është vetëm thelbësore për të parandaluar dëmtimin e biznesit në nivel ndërmarrje, por edhe si një mjet për të luftuar ndryshimet klimatike dhe për të siguruar shqetësimet në rritje të investitorëve, blerësve dhe konsumatorëve.

Megjithatë, më shumë se 350 kompani kanë refuzuar të përgjigjen për periudhën trevjeçare 2018-2016, duke përfshirë markat kryesore të konsumatorëve si Dominos, Next, Ferrero Spa dhe Sports Direct së bashku me Mondelez shumëkombëshe amerikane dhe furnizuesit e saj të naftës Rimbunan Hijau, udhëheqës në rajonin malajzian të rainforest Saraëak.

“Aktualisht, shqetësimi për mjedisin është në nivelin më të lartë dhe kompanitë kanë për detyrë që të jenë transparente dhe të marrin masa vendimtare për të mbrojtur pyjet. Në të njëjtën kohë, konsumatorët janë gjithnjë e më të ndjeshëm ndaj kësaj çështjeje dhe janë të etur për t’u siguruar që në qerren e tyre nuk ka produkte përgjegjëse për shpyllëzimin e Amazonias, zhdukjen e orangutëve dhe ndryshimin e klimës.

Kompanitë që synojnë të ruajnë pjesën e tregut duhet të dëgjojnë klientët, investitorët dhe konsumatorët e tyre, në mënyrë që të mos rrezikojnë të ndeshen me situata të pafavorshme. Kompanitë, në fakt, sugjerojnë se rreziku i reputacionit është rreziku më i madh që mund të rrjedhë nga mungesa e vëmendjes drejt shpyllëzimit, një temë e destinuar për të marrë më shumë rëndësi sipas ndryshimit të tregut dhe konsumit në një perspektivë të qëndrueshme ” komenton Morgan Gillespy, Drejtor i Përgjithshëm i Pyjeve në CDP.

Në 2018, 306 kompani ndanë raportet e tyre të qëndrueshmërisë duke siguruar informacion të saktë mbi origjinën e drurit, vajit të palme, bagëtisë dhe sojeve dhe duke treguar masat e marra për të luftuar shpyllëzimet brenda zinxhirëve të tyre të furnizimit.

Por e gjithë kjo ende nuk është e mjaftueshme për të zgjidhur problemin e shpyllëzimit: rreth një e katërta (24%) e ndërmarrjeve nuk ndërmarrin fare ose miratojnë masa të kufizuara për të luftuar shpyllëzimin. Të dhënat gjithashtu konfirmojnë se më shumë se një e treta e kompanive nuk po punojnë me furnizuesit e tyre me qëllim që të reduktojnë ndikimin e tyre në pyje.

Gati 450 kompani dhe më shumë se 50 qeveri janë zotuar për t’i dhënë fund shpyllëzimit deri më 2020, por veprimi i sektorit deri më sot nuk ka qenë i mjaftueshëm për të arritur këtë qëllim, me realitete që tashmë kanë deklaruar pamundësia për të respektuar këtë afat.

Shpyllëzimi vazhdon me një normë prej 5 milion hektarë në vit (ekuivalente me 15 fusha futbolli çdo minutë). Ndryshimi i këtij trendi është thelbësor për të adresuar problemet që lidhen me ndryshimet klimatike. Megjithatë, të dhënat e CDP tregojnë se 83% e objektivave të korporatave për shpyllëzimin kanë 2020 afat  dhe vetëm 14% shtrihen përtej kësaj date, duke sugjeruar që masat e korporatave kundër shpyllëzimit mund të shfrytëzohen në afat të shkurtër.

Së fundi, të dhënat e CDP tregojnë se ekziston një shans më i madh i rritjes për kompanitë që dëshirojnë t’i kushtojnë më shumë vëmendje mbrojtjes së pyjeve. 76 kompani kanë raportuar mundësi biznesi të tilla si rritja e vlerës së markës dhe inovacionit të produktit – me vlerë prej 26.8 miliardë dollarësh.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.