RPET: Plastika që riciklohet
02/09/2019 Shpërndaje

RPET: Plastika që riciklohet

Pijet, ushqimi dhe çfarëdo lloj produkti që hyn në shtëpitë tona, shpesh ruhen në plastikë. Sidoqoftë, nëse i kushtojmë më shumë vëmendje kohës së blerjes, ne mund t’i bëjmë nevojat tona të konsumit në përputhje me zgjedhjen e produkteve më të qëndrueshme.

Si ta bëjmë atë?

Nga ana e konsumatorit, ka shumë gjëra të vogla për të bërë çdo ditë për të zvogëluar (gjithashtu) ndikimin mjedisor të blerjeve. Nga ana tjetër, prodhuesit, angazhimi për të lënë një botë më të pastër dhe të pasur me burime për brezat e ardhshëm po bëhet më konkrete.

Sfidë e pamundur? Jo me të vërtetë! Djathërat e paketuar, biskotat, produktet e ngrira dhe më shumë, në treg sot ka një gamë të gjerë të produkteve me paketim të bërë nga plastika e riciklueshme.

Nga ana e prodhuesit, RPET për ujërat minerale

Kush prodhon ka betejën më të vështirë për të përballuar: Të kufizojë sa të jetë e mundur gjithçka që ka të bëjë me plastikën, të shkojë në kërkimin e vazhdueshëm të teknologjive të reja dhe të përmirësojë dhe optimizojë proceset industriale.

Në rastin e ujit në shishe, mundësia e prodhimit dhe tregtimit të shisheve të bëra nga PET i ricikluar (RPET) për ujë natyral mineral është futur në Itali që nga viti 2010.

Fillimisht, uji mineral u shit në shishet e xhamit tradicional me kapakë për kurorë, pastaj, në fund të viteve 1960, u shfaqën shishet e para PVC (vinyl poliklorid), të cilat zëvendësuan pjesërisht xhamin. Në vitet 1980 u shfaqën shishet e para PET (terefalat polietileni) për të zëvendësuar PVC.

Duke qenë më i lehtë, i pathyeshëm dhe me kosto më të ulët të prodhimit, ruajtjes dhe shpërndarjes, dhe duke ruajtur karakteristikat e përshtatshmërisë për të ruajtur cilësisht produktin, PET tani është kudo në paketimin e ushqimit: jo vetëm shishet, por edhe kontejnerët ushqimorë, shishet, etj. vazo, filma dhe tabaka.

Falë karakteristikave të tij (është një material i sigurt dhe 100% i riciklueshëm sepse nuk humbet vetitë e tij themelore gjatë procesit të rimëkëmbjes), PET mund të ripërdoret për të t’u dhënë jetë produkteve të reja. PET riciklohet kështu bëhet RPET.

Lidhur me prodhimin e shisheve me PET të ricikluar, një kompani duhet domosdoshmërisht të marrë parasysh disa kushte (Burimi). Midis këtyre, PET i ricikluar duhet të vijë nga rikuperimi i shisheve PET për ushqim dhe shishet duhet të përmbajnë së paku 50% PET të virgjër.

Për më tepër, procesi i riciklimit duhet domosdoshmërisht të synojë eliminimin e ndotjes kimike nga materialet plastike ose objektet. Përdorimi i RPET lejon të ulni vlerat e gjurmës së CO2 të lidhura me produktet, duke rritur qëndrueshmërinë e tyre mjedisore.

Uji mineral San Benedetto

Tashmë në vitet ’80, San Benedetto – i cili gjithmonë ka pasur çështje mjedisore në zemër – ishte ndër kompanitë e para që u përqëndrua në qëndrueshmërinë dhe përdorimin e PET. Që nga viti 2012 prodhon Ecogreen, linja e produkteve është bërë edhe me RPET e cila së pari mori logon e programit të vlerësimit të gjurmëve mjedisore nga Ministria e Mjedisit.

Ecogreen, linja natyrale e ujit mineral me kompensim të plotë të emetimeve të CO2, krijuar posaçërisht për të ruajtur burimet e planetit, në fakt është e përbërë nga shishe të bëra edhe me plastikë të ricikluar (RPET), e pranishme në përqindje të ndryshueshme: 10% në madhësinë e 0,5 litra, 30% në madhësinë e 1,5 dhe 2 litra dhe 50% në liter, maksimumi i parashikuar nga legjislacioni aktual italian.

Duke vepruar kështu, Grupi Veneto gjithashtu i jep jetë të re shisheve, zvogëlon përdorimin e plastikës dhe kursen emetimet e CO2: konkretisht, nga viti 2013 deri në 2018 ka pasur një ulje befasuese të peshës së shisheve në linjën e produkteve të Ecogreen nga 0, 5 litra, 1L Easy, 1,5 dhe 2 litra përkatësisht -5%, -18%, -18% dhe -10%.

Më në fund, San Benedetto harton dhe prodhon kontejnerë gjithnjë e më të lehtë, duke përdorur sasi më të ulët të lëndës së parë për të zvogëluar emetimet e dioksidit të karbonit në atmosferë. Për më tepër, emetimet e gazit serë prej 18.7% u zvogëluan në produktet Ecogreen Line në pesë vjet.

Një proces aq kompleks, i lindur nga një përgjegjësi shoqërore që më në fund shikon të ardhmen.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.