Ndryshimet klimatike dhe përmbytjet, si të nxirren njerëzit nga ky problem
07/02/2018 Shpërndaje

Ndryshimet klimatike dhe përmbytjet, si të nxirren njerëzit nga ky problem

Vitin e kaluar 23 milionë njerëz u detyruan të lënë shtëpitë e tyre nga fatkeqësitë e lidhura me motin dhe ndryshimet klimatike. Në Shqipëri qindra familje dhe njerëz nga fundi i vitit të kaluar kanë rrezikuar jetën si pasojë e përmbytjeve, ndaj janë detyruar të lënë banesat  e tyre. Këtu përmendim familje në zona si Lezhë, Fier, Vlorë, Sarandë e të tjerë, ku përmbytjet që erdhën si pasojë e reshjeve intensive shkaktuan një situatë kaotike dhe të rrezikshme, duke shembur, e dëmtuar jo vetëm banesa por edhe objekte të vjetra historike, rrugë, e ura.

Duke pasur parasysh ngrohjen globale ky numër ndoshta do të rritet, dhe rreziku parashikohet më i madh. Kjo ka bërë që shumë agjenci ndërkombëtare si Agjencia e Migracionit e OKB-së dhe madje edhe Banka Botërore të promovojnë idenë e “migrimit si përshtatje”. Ideja ka lindur nga dy probleme të pazgjidhshme. Ndalimi i lëvizjes së njerëzve si pasojë e fatkeqësive dhe ndryshimeve klimatike është i pamundur: fatkeqësitë gjithmonë i kanë detyruar njerëzit të lëvizin. Ndërsa ndryshimet klimatike fillojnë të ‘pickojnë’, ka disa vende që thjesht e kanë të pamundur të mbrohen.

Problemi i dytë është se lëvizja e paplanifikuar, e nxituar dhe kaotike e njerëzve zakonisht rezulton në tragjedi. Ekzistojnë arsye bindëse humanitare për parandalimin e zhvendosjes nga zori. Qeveritë nuk e pëlqejnë zhvendosjen kaotike për arsye altruiste: është e shtrenjtë, e çrregullt dhe shpesh ngre pyetje të vështira rreth sigurisë dhe emigracionit. Këtu vjen ideja e “migrimit si përshtatje ndaj ndryshimeve klimatike”. Ideja themelore është kjo: është më mirë që njerëzit të lëvizin në një mënyrë të organizuar, të planifikuar dhe dinjitoze, në vend që të presin kur të detyrohen të lëvizin më vonë në një mënyrë kaotike.

Në vend që të presin të zhvendosen kur të ndodhë e ‘keqja’, njerëzit do e zgjidhnin këtë problem nëse përshtaten me ndikimet klimatike duke migruar. Vizioni optimist është që migrimi i fuqisë punëtore do të përdoret si një mënyrë për t’i nxjerrë njerëzit nga vende të rrezikshme. Mund të kushtojë më pak të ndihmosh njerëzit me shpenzimet e lëvizjes, sesa t’i ndihmosh të përshtaten me kushtet e këqija aty ku janë. Investimet në infrastrukturë dhe krijimi i vendeve të punës mund të fokusohen në vendet ku njerëzit do të lëviznin.

Kjo është teoria optimiste. Përkundër mbështetjes nga bankat e zhvillimit global dhe disa shtete, është e paqartë se si mund të paguhen këto. Ideja është se në nivel global, miliona njerëz janë të trajnuar, për të lëvizur. Pjesa më e madhe e migrimit do të zhvillohet në vendet më të varfëra të botës, dhe shumica e parave do të duhet të vijnë nga vendet më të pasura në botë.

Opinioni publik në vendet e zhvilluara aktualisht nuk është në favor të migrimit; le të shpenzojnë paratë e taksapaguesve për të ndihmuar njerëzit të emigrojnë. Por politikanët përfundimisht do të kuptojnë se migrimi i organizuar është më i mirë se zhvendosja kaotike. Paratë e adaptimit të klimës duhet të shpenzohen në mënyrë efiçente si dhe duke ndihmuar njerëzit të lëvizin distanca të shkurtra për t’i nxjerrë jashtë rrezikut mund të jetë një nga mënyrat më efikase për tu përshtur me ndryshimeve klimatike.

© 2018, Pozitivi. All rights reserved.