Banka Botërore dhuron 22 miliardë dollarë për ndryshimet klimatike
26/03/2019 Shpërndaje

Banka Botërore dhuron 22 miliardë dollarë për ndryshimet klimatike

Afrika merr mbështetje financiare masive nga organizata më e madhe bankare në botë. Përveç 200 miliardë dollarëve që tashmë ka premtuar për të luftuar ndryshimet klimatike, Grupi i Bankës Botërore po rrit mbështetjen për Afrikën duke angazhuar 22.5 miliard $  për vitet 2021 dhe 2025.

Financimi, i cili është më shumë se dyfishi i angazhimit ndaj projekteve të lidhura me klimën gjatë pesë viteve të fundit, është pjesë e qëllimeve të Grupit 2025 për të rritur veprimtarinë klimatike, të cilin e kanë nisur në dhjetor 2018.

Samiti i Kombeve të Bashkuara mblodhi së bashku udhëheqësit e qeverisë ndërkombëtare dhe përfaqësuesit e sektorit privat, duke përfshirë sipërmarrësit, donatorët, organizatat dhe aktorët e tjerë global për të diskutuar bashkëpunimin mbi veprimet klimatike.

Në vazhdën e raportit më të fundit të klimës nga IPÇ, Banka Botërore, së bashku me pjesën tjetër të liderëve të samitit ndërkombëtar, e shohin 2019 si një vit kryesor për të planifikuar veprim të përshpejtuar të klimës  dhe takimi i këtij viti ngushtoi përqendrimin në mënyrën si të përshpejtojmë rritjen e veprimeve klimatike në Afrikë.

Financimi shtesë nga banka mbështetet në planin e vazhdueshëm të klimës afariste (ACBP), i cili ka financuar mbi 176 projekte konservatore në të gjithë kontinentin dhe është bërë një mekanizëm kritik mbështetës për vendet që të institucionalizojnë veprimet klimatike.

Banka po bashkëpunon drejtpërdrejt me tetë vende: Ruanda, Mali, Bregu i Fildishtë, Namibia, Uganda, Mozambiku, Zimbabve dhe Kenia – për adaptimin dhe zbutjen e klimës.

Që nga krijimi i ACBP, partneriteti ka dhënë rezultate mahnitëse në të gjithë kontinentin. Në 2018, për shembull, Grupi i Bankës Botërore miratoi një paketë investimesh prej 794.5 milionë dollarë për projekte hidroenergjitike në Kamerun. Vlerësohet se sapo të përfundojë ky projekt, do të rrisë kapacitetin prodhues të energjisë elektrike të vendit për 30% dhe do të sigurojë energji të pastër; mundësi ekonomike; dhe stabilitetit bujqësor në komunitetet e pafavorizuara.

Përveç kësaj, fushata ka ndihmuar në krijimin e planeve bujqësore për të përmirësuar sigurinë e ushqimit për njerëzit e varfër rural; sistemet e menaxhimit të fatkeqësive natyrore për katastrofat në Kenia; dhe një nga programet më të suksesshme të elektrizimit në Afrikën Sub-Sahariane.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.