“Shkrimi do t’ju ndihmojë të zgjidhni nyjet në zemrën tuaj” 
02/03/2019 Shpërndaje

“Shkrimi do t’ju ndihmojë të zgjidhni nyjet në zemrën tuaj” 

6 arsye pse shkrimi nxit rimëkëmbjen e çrregullimit ushqimor

“Të shkruarit të ofron një rrugë të fuqishme për të kuptuar që mendon, ndjen, e di, kupton, kujton”, ka thënë Gillie Bolton. Ndërsa Java e Ndërgjegjësimit të Çrregullimeve Kombëtare të Ushqimit (NEDA) po afron, është e rëndësishme të vazhdojë sensibilizimi për efektet që vijnë si pasojë e çrregullimit të të ngrënit dhe terapitë efektive për t’i trajtuar.

Shkrimi terapeutik është një qasje e tillë që është treguar nga hulumtimi bashkëkohor si një mekanizëm i fuqishëm përballues, duke nxitur ndjenja pozitive dhe reduktimin e simptomave depresive, rënien dhe ankthin – ndjenjat që shpesh ngrihen dhe ushqehen me çrregullime të ngrënies.

Shkrimi është një mjet vetë-reflektues që mund t’i ndihmojë njerëzit të kuptojnë dhe të zotërojnë jo vetëm sfidat, por edhe pikat e forta, nevojat dhe dëshirat e tyre. Këtu janë 6 mënyra se shkrimi terapeutik mund të nxise rritjen dhe shërimin në trajtim te çrregullimeve të ngrënies:

1.Shkrimi terapeutik mund t’u mundësojë individëve që luftojnë me çrregullime të ngrënies të mësojnë atë që ‘duhet’ ose ‘nuk duhet’ bërë.

2.Thellësia që krijon akti i të shkruarit mund të lehtësojnë zhvillimin e një depërtimi, qartësie dhe dhembshurije më të madhe, për veten dhe të tjerët.

3.Shkrimi terapeutik siguron një enë për kaosin e ndjenjave të forta, duke zvogëluar nevojën për ngurtësi dhe rregulla, të cilat lulëzojnë në çrregullimet e të ngrënit.

4.Shkrimi brenda një grupi psikoterapik mund të nxisë një ndjenjë të lidhjes dhe fuqizimit, duke reduktuar çrregullimin e të ngrënit si një mjet për t’u marrë me çështjet e besimit dhe varësisë.

5.Shkrimi mund të ndihmojë klientët të gjejnë ose të ridegjojne zërin e tyre të brendshëm, në mënyrë që të fillojnë të dallojnë të vërtetën e tyre dhe të fillojnë flasin më shumë per çrregullimet.

6.Shkrimi është një medium që mund të ndihmojë njerëzit të flasin atë që s’mund të thuhet dhe të pranojnë të papranueshmen, sidomos për sa i përket pjesëve që kanë mohuar, shkruhet ne faqen e Emily Page Lockamy MA, LPCA. Shkrimi mund të çojë në një integrim më efektiv të këtyre pjesëve të ndryshme të vetes dhe të përvojave të vështira, që ndihmon në pranim më të lehtë, kuptim dhe paqe të brendshme, duke rritur mirëqenien emocionale dhe marrëdhëniet e rëndësishme.

“Shkrimi do t’ju ndihmojë të zgjidhni nyjet në zemrën tuaj”, thotë Lise DeSalvo.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.