Ky mund të jetë vendi më progresiv në Tokë
22/04/2019 Shpërndaje

Ky mund të jetë vendi më progresiv në Tokë

Kryeministrja e Zelandës së Re Jacinda Ardern po merr vëmendje të madhe për stilin e saj të politikës “anti-Trump”. Kur 6 vjeçari Eddie Writes vendosi që bota kishte nevojë për pak më shumë dashamirësi, ai bëri të vetmen gjë që mendonte se do të funksiononte, i shkroi kryetarit të bashkisë së qytetit dhe kërkoi ndihmë për të vendosur “Ditën e Mirësisë”.

Një surprizën e madhe kjo e Eddie, shkroi Justin Lester, kryebashkiaku i Wellingtonit. Më 16 nëntor, kryeqyteti i Zelandës së Re do të mbajë ditën e parë Manaaki (manaaki është fjala për mirësinë), duke marrë idetë e Eddie se si të inkurajojnë dhe festojnë veprat bamirëse. “Ne mund të blejmë lodra për fëmijët që nuk kanë asnjë “, për shembull, për të përmirësuar mirëqenien sociale të qytetarëve.

“Unë jam e kënaqur të shoh një ndryshim në politikë në Zelandën e Re që shpresoj që të fokusohet më shumë në dëgjimin”, thotë nëna e Eddie, shkrimtarja e njohur dhe feministja Emily. “Mirëdashja është ajo mbi të cilën politika duhet të fokusohet. Kur bëhesh politikan, nuk duhet të bëhesh për para, pushtet apo privilegj por sepse ke pasur një ëndërr që nga fëmijëria që mund të punosh me të tjerët për ta bërë botën më të mirë”.

Ardern mori shumë duartrokitje në Kombet e Bashkuara muajin e kaluar për fjalimin e saj ku u bëri thirrje për dashamirësi dhe bashkëpunim udhëheqësve botërorë. Duke parë nga partneri i saj dhe vajza e tyre 4 muajshe, Ardern u zotua se Zelanda e Re do të ishte “një komb i mirë dhe i barabartë ku fëmijët do të lulëzojnë dhe suksesi matet jo vetëm nga GDP e vendit, por nga një jetesë e jetuar më mirë nga populli i saj”.

Politikat sociale dhe mjedisore të Zelandës së Re tashmë e kanë ndarë atë. Vendi i parë në botë që i jep disa grave të drejtën për të votuar (dhe që ka pasur dy kryeministre të tjerë femra përpara Ardernit), Zelanda e Re është një lider kur bëhet fjalë për leje të paguar. Sipas qeverisë Ardern, leja prindërore është vendosur në 22 javë, e cila do të rritet deri në 26 javë deri në vitin 2020.

Familjet me foshnje të lindura pas 1 korrikut të këtij viti tani marrin 40 dollarë në javë në vitin e parë të fëmijës. Politika është afër zemrës së Ardernit. Ajo është kreu i dytë botëror në histori që ka lindur ndërkohë që ishte ende në detyrë dhe ka marrë pushime vetëm gjashtë javë kur vajza ka ardhur në jetë.

Një ligj i ri lejon që viktimat e dhunës në familje të marrin deri në 10 ditë pushim të paguara nga puna, të ndara nga pushimet vjetore dhe të drejtat e pushimit mjekësor, për t’i ndihmuar ata të largohen nga partnerët abuzivë, të zhvendosen dhe të mbrojnë fëmijët e tyre.

Strehimi u bë një çështje e madhe në zgjedhjet e vitit të kaluar, dhe Ardern fajësoi spekullimet nga blerësit jashtë shtetit. Qeveria u përgjigj me një ligj që hyri në fuqi të hënën që ua ndalonte blerësve të huaj blerjen e pronave ekzistuese. Qeveria gjithashtu ka nisur një skemë të re të njohur si “KiwiBuild” që do të shohë qeverinë të ndërtojë 100,000 shtëpi hyrëse në dekadën e ardhshme që do të shiten me një çmim të arsyeshëm.

Qeveria e Zelandës së Re është gjithashtu e prirur për të bërë një dallim mbi ndryshimet klimatike. Ndër politikat më të fundit mjedisore janë ndalimi i eksplorimit të ri të naftës dhe gazit në det të hapur dhe planifikon të gjenerojë 100 përqind të energjisë nga burimet e ripërtëritshme, si pjesë e një synimi për të qenë neutral ndaj karbonit deri në vitin 2050.

Këto politika të gjitha i përshtaten një angazhimi të qeverisë për të injektuar mirëqenien dhe politikat mjedisore dhe për të raportuar mbi progresin, “për të treguar një masë më të rrumbullakët suksesi”.

Zelanda e Re nuk është pa pjesën e saj të sfidave sociale dhe mjedisore. Ajo ka shkallën më të keqe të dhunës familjare dhe intime-partnere në botë, dhe më shumë se 40,000 fëmijë shkojnë në spitale çdo vit me probleme shëndetësore si pasoje e shtëpive te  lagështa dhe me myk.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.