Fuqia e miqësisë
05/01/2019 Shpërndaje

Fuqia e miqësisë

Unë jam një tifoz i muzikës alternative. Ndonëse është e vështirë për mua që të ndjek grupet e famshme këto ditë, ende i mbaj veshët te këngët që mbeten në mendje. Një këngë të cilën e kisha pikasur disa vite më parë është “Bros” nga Wolf Alice. Është një këngë e bukur për magjinë e miqësisë, dhe unë mendoj se video-ja i kap ndjenjat e këngës mjaft mirë. Është kaq e rëndësishme të kalosh kohë cilësore për të ndërtuar miqësitë, sepse marrëdhëniet e shëndetshme janë një nga çelësat e lumturisë. Nëse keni disa minuta, shikoni videon dhe dëgjoni tekstin e këngës. Ju mund të vëreni diçka rreth vajzave në video. Ndërsa shoqërohen me njëra-tjetrën  andej-këndej, nuk ka smartfonë për të ndërhyrë në kohën që kalojnë sëbashku.

Mjerisht, sot është e rrallë të shohësh adoleshentë pa telefona celularë në duar për një kohë të gjatë. Kjo duket të jetë veçanërisht e vërtetë kur ata janë të mërzitur. Kjo vlen edhe për të rriturit! Në video, duket se vajzat nuk i vuajnë këto pasoja. Edhe pse mund të jenë të mërzitura, ato kanë gjëra për të bërë dhe vetëm luajnë rreth e qark. Ka magji në ato momente të thjeshta.

Magjia e miqësisë, në jetën reale!

Shumë prej nesh e shikojnë me naivitet kohën e rinisë. Kohë kur bota jonë u përqendrua rreth kohës që kalonim me miqtë dhe aventurat që përjetonim së bashku. A mund të mendoni për disa nga ato kohë? Shpesh momente sublime do të dalin nga rrethana të zakonshme. Magjia e miqësisë shpesh vjen nga gjërat e zakonshme. Por duhet ta lejojmë që kjo të ndodhë.

Nëse po e lexoni këtë, atëherë rinia juaj ndoshta është shpenzuar pa smartfonë dhe media sociale. Duket se çdo brez e thotë këtë, por jeta më herët ishte “më e thjeshtë”. Pa opsionet e pafundme të siguruara përmes teknologjisë, shumë prej nesh e kalonin kohën së bashku duke bërë gjëra të ndryshme. Por tani është koha kur miqësia është e falsifikuar. Nga ana tjetër, kjo formon themelin e lumturisë dhe mirëqenies sonë.

Ndërkohë që mediat sociale kanë vendin e vet, është përtej argumentit se gjatë gjithë historisë së gjatë evolucionare, ndërveprimet tona shoqërore u zhvilluan “në jetën reale”. Nga një këndvështrim evolucionar, bashkëveprimi me smartfonët dhe mediat sociale nuk përputhet me trashëgiminë tonë natyrore. Kjo është ajo që njihet si mospërputhje evolucionare. Depresioni i adoleshentëve, ankthi dhe shkalla e vetëvrasjeve janë në rritje. Ndërsa ka shumë faktorë që mund të përfshihen, duket se problemet në rritje përputhen me smartfonët dhe mediat sociale. Fëmijët dhe të rriturit shpenzojnë më shumë kohë në telefonat e tyre dhe më pak kohë me njëri-tjetrin në jetën reale.

Lumturia është fitimi!

Në një kuptim, ne mund ta konsiderojmë lumturinë si “fitim” për ndërtimin dhe mbajtjen e marrëdhënieve të shëndetshme. Për të marrë këtë fitim, duhet të përqendrohemi në lidhjet tona personale. Pra, duke vepruar më shumë në përputhje me trashëgiminë tonë evolucionare, ne (dhe miqtë tanë!) ka më shumë gjasa të përjetojmë fitimin e lumturisë. Ndërkohë që ne mund t’i përdorim telefonat për të lehtësuar lidhjet tona personale, duhet të jemi të kujdesshëm që të mos i lejojmë telefonat të minojnë ose të zhvendosin marrëdhëniet tona personale.

Ashtu si një bimë, miqësitë duhet të ushqehen dhe duan kujdes për të rritur shëndetin. Ne mund ta shohim magjinë e miqësisë në videon Bros. Kjo është për ne që të marrim mësim nga videoja dhe ta zbatojmë në jetën reale. /Mike Brooks Ph.D./ Pozitivi.org

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.