Disa hapa për t’u bërë të lumtur
10/09/2018 Shpërndaje

Disa hapa për t’u bërë të lumtur

Vjeshtën e kaluar, unë u regjistrua në Universitetin e Kalifornisë, në kursin online të Shkencës së lumturisë për të parë nëse unë mund të kaloj koeficientin tim të lumturisë nëpërmjet një kuptimi të dekreteve të shpërndara pothuajse çdo ditë nga kursi i lumturis. Kjo është ajo që mësova. Lënda është falas. Dhe instruktorët e saj, Emiliana Simon-Thomas dhe Dacher Keltner, e kanë mësuar këtë material me vite të tëra. (Keltner krijoi Qendrën më të Mirë të Shkencave të Berkeley në vitin 2001, programi debutoi online në vitin 2014. Kurse të tjera të lumturisë online, aq sa mund të them, janë derivative).

Kursi 10-javor fillon me një hyrje të fuqishme në shkencën e psikologjisë pozitive, e ndjekur nga shtatë module javore, të analizuara në tema: lidhja shoqërore, dhembshuria dhe mirëdashja, bashkëpunimi dhe pajtimi, ndërgjegjja, shprehitë mendore të lumturisë, mirënjohja dhe kufij të rinj të hulumtimit të lumturisë,transmeton pozitivi.org. Një provim afatmesëm dhe përfundimtar përbëjnë javët e mbetura.

Plani im ishte të shihja kursin, pa marrë parasysh asgjë. Arsyeja pse kisha kaq shumë nevojë? Ngarkesa e punës, ndoshta.

A jam më i lumtur pasi kam marrë kursin? Jo ne te vertete. Por nëse konsumimi i shkencës nuk arriti të dëmtojë neuroticizmin, të paktën unë u largova me një kuptim më të mirë të literaturës – si kërkimi ashtu edhe shëmbëlltyra e titujve të popullarizuar që zhdukin libraritë e ndihmës vetjake. Përfundimi im? Nëse nuk dija më mirë  dhe dyshoj se komuniteti pozitiv i psikologjisë do ta pranonte këtë, do të mendoja se shkenca e lumturisë vjedh shumë mësime nga budizmi.

Këtu janë disa të vërteta tqë më ndihmuan mua dhe kërkuesit e tjerë të lumturisë në këtë kurs.

-Nëse jeni të lumtur, atëherë ndoshta e dini (kështu që duartrokisni duart).

-Ju nuk mund ta matni lumturinë pa e definuar atë. Për disa, lumturia është e kundërta e shqetësimit: të gëzosh shëndet të mirë, të jesh i lirë nga problemet. Për të tjerë, është duke të jetosh një jetë domethënëse dhe t’u japësh të tjerëve, gjë që është shumë më afër në praktikë me përkufizimin e Aristotelit për lumturinë.

-Pjesa më e madhe e shkencës së lumturisë nuk e mat lumturinë. Një studim historik raporton se ata që kanë më shumë para nuk janë më të lumtur sesa të tjerët. Nëse jeni të varfër, paratë ndihmojnë, por vetëm deri në një pikë.

-Lumturia nuk është një ndjenjë, është një praktikë. Shumë shkencëtarë pajtohen me teorinë e pikave të përcaktuara, se nivelet e brendshme të lumturisë gjenetike janë pak a shumë të paracaktuara. Dhe ndoshta keni dëgjuar se gjenetika është përgjegjëse për 50% të lumturisë sonë, rrethanat marrin 10% dhe iniciativa individuale 40%.

Por nuk ka një rrugë të vetme për lumturinë, kështu që shkencëtarët Keltner dhe Simon-Thomas këshillojnë të përdorni qasje të të menduarit për të arritur përshtatjen tuaj më të mirë.

Shkoni përpara, përqafoni zemërimin. Simon-Thomas dhe Keltner e bën të qartë se qëllimi i kursit nuk është t’ju mësojë të shfletoni një valë lumturie që nuk do prishet kurrë.

Ndërsa shkencëtarët lëvdojnë meritat e një jete të qëllimshme, një studim i vitit 2012 e përmbysi këtë nocion. “Lumturia ishte e lidhur me të qenit marrësi më tepër sesa një dhënës”, shkruante ekipi hulumtues, “ndërsa kuptueshmëria shkoi me të qënit dhënës dhe jo marrës. Nivelet më të larta të shqetësimit, stresit dhe ankthit ishin të lidhura me kuptueshmëri më të lartë, por lumturi më të ulët”. Brad Rassler

© 2018, Pozitivi. All rights reserved.